Savjeti za vožnju u zimskim uvjetima

snijeg, Tomislavgrad, snijeg, zima, snijeg, stanje na cestama, spašavanje, lavina, eufor, Mostar, autobus, Široki Brijeg, lavina, Tomislavgrad, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, vremenska prognoza, prognoza vremena, vremenska prognoza, Livno, Šuica, vožnja, zimski uvjeti, savjeti, Tomislavgrad, Livno, snijeg, stanje na cestama, snijeg, vremenska prognoza, meteo alarm, BIH, prometne nezgode, prometne nesreće, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, snijeg, Guste padaline, autocesta A6, hak, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, vrijeme, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama

deku, pun rezervoar goriva, ali i da isključe tempomat na svojim autima, savjetuju stručnjaci iz oblasti prometa. Upozoravaju da u zimskim uvjetima na put ne treba kretati bez lanaca i zimskih guma, a zbog hladnoće i snijega pažnju treba obratiti na još nekoliko stvari. Iz Agencije za sigurnost u prometu, kažu da treba provjeriti antifriz, ali i sredstvo za čišćenje vjetrobranskih stakala, pogotovo jer se na našem tržištu prodaju ona sredstva koja zalede na minus tri, iako na njima piše da ne lede do minus 20 stupnjeva.Ističu da je prije polaska na put potrebno dobro očistiti snijeg sa vozila, pogotovo onaj sa krova. "Većina vozača očisti snijeg samo sa stakala, međutim često se desi da u nezgodnom trenutku u vožnji snijeg sa krova auta padne na vjerobransko staklo i napravi problem".

Savjetuje onima koji idu na dalji put da u vozilu imaju lopatu i vreću pijeska, jer to može dosta pomoći pri vožnji uzbrdo, a poželjno je imati i pomoćne kablove za paljenje, lampu, deku i nešto hrane i vode.Upozoravaju da vozači po snijegu obvezno isključe tempomat na autima koja ga imaju, jer je uključen tempomat opasan po sigurnost prometa u zimskim uvjetima. On dodaje da treba provjeriti i da li je pun akumulator, a ukoliko ne koristite auto duže vrijeme, bilo bi dobro povremeno ga upaliti da odradi nekoliko minuta da se akumulator ne isprazni.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) savjetuju da zimske gume treba po mogućnosti mijenjati svake dvije godine, pošto nakon toga gube elastičnost. "Nikada ne kupujte 'odležale', protektovane ili polovne gume, jer nikada niste sigurni šta kupujete", navode u BIHAMK-u. Perica Pećanac, glasnogovornik Auto-moto saveza RS, kaže da je vozačima sa nedovoljno iskustva najveći problem da krenu iz mjesta, jer zbog smanjenog trenja pogonski točkovi lako proklizaju.

"Prilikom pokretanja vozila po snijegu iz mjesta, neophodno je postepeno dodavati gas. Pedala kvačila treba da se otpušta znatno sporije i pažljivije", rekao je Pećanac. On upozorava da kočenje mora biti postepeno kako bi se spriječilo blokiranje točkova koje može dovesti do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom. "Za smanjenje opasnosti od blokiranja točkova prilikom vožnje po nizbrdici može se koristiti niži stepen prijenosa. Za zaustavljanje u najvećoj mjeri treba da se koristi efekat kočenja motorom, a što je moguće manje da se upotrebljava kočnica", rekao je Pećanac, dodajući da zaustavljanje kočnicom treba da bude odmjereno, pažljivo i bez naglih promjena.

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a sarajevske županije, kaže da policijski službenici ove županije aktivno rade na terenu da bi pomogli vozačima u snježnim uvjetima.

"Pojačane su kontrole nad vozačima radi provjere zimske opreme. Zadovoljni smo stanjem koje smo zatekli na terenu. Uglavnom vozači posjeduju potrebnu zimsku opremu i pridržavaju se pravila. Izuzetak su neki kamioni i šleperi koje smo isključivali iz prometa zbog neposjedovanja lanaca", rekao je Nefić.

Uputstva za vozače:

• Prije polaska na put obvezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima

• Na temperaturama ispod nule na usjecima, mostovima, vijaduktima, nadvožnjacima dolazi do pojave "ledene zasjede", zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji

• Prije polaska na put barem jedanput obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo

• Prilikom polaska na duži put gorivom potpuno napunite rezervoar

• Za odlazak na posao i druge obveze u gradu za vrijeme većih snježnih padalina koristite vozila javnog gradskog prijevoza