Renaultu zbog varanja prijeti izbacivanje iz Formule 1

Renault, varanje, formula 1

Nakon završene VN Japana objavljeno je kako je momčad Racing Pointa podnijela žalbu protiv Renaulta zbog postavki na njihovim bolidima s kojima su mogli steći nedozvoljenu prednost u odnosu na konkurente, piše index.hr.

Racing Point vjeruje da je Renault imao unaprijed zadane postavke kočnica po krugu, što nije dozvoljeno pravilnikom.

Nakon saslušanja kod sudaca ustanovili su da im za provjeru toga treba određeno vrijeme te da će, dok ne naprave sve provjere, Renaultu biti oduzeti upravljači i kontrolne elektronike bolida.

Prijeti im velika kazna

Kad se odrade sve potrebne provjere, glavni sudac ovog eventa odlučit će je li bilo kršenja pravila. Kazna koja prijeti Renaultu mogla bi biti drastična.

Ako se utvrdi krivnja momčadi Renaulta, francuska momčad će ostati bez devet bodova, koliko su njihovi vozači osvojili u Japanu (Daniel Ricciardo osam, Nico Hulkenberg jedan).

To je kazna ako se dokaže da su varali samo u Suzuki, ali FIA sad provjerava i cijelu dosadašnju sezonu, a ako se pokaže da su ovaj sustav koristili u više utrka, prijeti im gubitak svih 77 bodova, velika novčana kazna, a čak postoji i mogućnost izbacivanja iz natjecanja.