FOTO/VIDEO  Renault je predstavio četvrtu generaciju Méganea

Renault, Renault Megane

Ako bismo automobilsko tržište predstavili kao kineski kalendar, onda bi ova godina svakako bila godina Renaulta. Jer, ovakva ofenziva s novim i nikad atraktivnijim modelima nije odavno viđena.
Ima ih u svim klasama, od velikog Espacea, preko limuzine Talisman, SUV-a Kadjar koji je pogurao prodaju u Europi pa do kompaktnog Meganea kojeg samo ime vezuje s njegovim prethodnicima. U dosadašnje tri generacije ovaj je automobil prodan u više od 6,5 milijuna jedinica i jedan je od najzapaženijih automobila u segmentu.
Novo izdanje svojim svjetlosnim potpisom i vrlo uravnoteženim proporcijama pokazuje kako je prepoznatljivi Renault nove generacije. Slijedi pravila dizajna kao i ostatak game ovog proizvođača, jedne od najsvježijih na tržištu: široki, izbačeni bokovi te upečatljiv prednji kraj s velikim okomitim logotipom. Prema uzoru na Renault Talisman, krasi ga jedinstven svjetlosni potpis sprijeda koji čine svjetla u obliku slova "C" koja se protežu do odbojnika. Vodoravni svjetlosni potpis straga, vidljiv danju i noću, vozilu daje širi izgled. Kromirani elementi naglašavaju gornji dio bočne linije karoserije i obavijaju prednju masku, bočne umetke i ručice na vratima. Profinjene izbočene linije na poklopcu motora, zajedno s kromiranim obrubima i bočnim otvorima za zrak, ističu karakter prednjeg kraja.
Ljubav na prvi pogled
Na tržištu kompaktnih limuzina, na kojem vlada snažna konkurencija, bilo je iznimno važno da se novi model istakne već na prvi pogled, a to je dizajnerima i pošlo za rukom. Precizne i napete linije usmjerene prema naprijed protežu se bočnim površinama. Zajedno s isklesanim bokovima, te linije mu daju dinamičnost i karakter. Od prethodnika je niži za 25 mm, tragovi kotača širi su mu za 47 mm sprijeda i 39 mm straga u odnosu, tako da vrlo dobro leži na cesti. Njegove proporcije tvore sportsku siluetu s duljim međuosovinskim razmakom (+28 mm) te kraćim stražnjim prevjesom. To je rezultiralo prostranijom kabinom i impresivnim prtljažnikom od 428 litara.
Profilirana, obujmljujuća i precizno konstruirana sjedala obećavaju i pružaju iznimnu udobnost i potporu, a posebno treba pohvaliti savršenu zvučnu izolaciju i zaštitu od vibracija u kabini. Već dostupna u novom Espaceu i Talismanu, tehnologija MULTI-SENSE korisnicima omogućuje personalizaciju doživljaja vožnje prilagođavanjem odziva papučice gasa i odziva motora, prilagođavanjem brzine promjene stupnja prijenosa automatskog mjenjača EDC s dvostrukom spojkom i mijenjanjem razine otpora upravljača, ambijentalnog osvjetljenja i masažne funkcije vozačeva sjedala. Renault je preimenovao pakete opreme koji su sad naziva Life, Zen, Intens, Bose i GT Line.
Ponuda motora
Ponuda motora na našem tržištu započinje s 1,2-litrenim turbobenzincem od 100 KS dok snažniju benzinsku opciju predstavlja isti motor samo sa 130 KS. Zasad se ne nudi model s 1.6 litrenim benzincem od 115 KS. Uz turbobenzince se isporučuje ručni šeststupanjski mjenjač dok je snažniji dostupan i uz 7-stupanjski EDC. Ponuda dizela je bogatija. Uvodni je 1.5 litreni s 90 KS, slijedi ga isti nabrijan na 110 (dostupan i s EDC mjenjačem) dok se 1.6 litreni turbodizelaš nudi u verzijama sa 130 odnosno 165 KS (biturbo EDC). Top-ponude je Megane GT s turbobenzincem od 205 KD i EDC mjenjačem.