Radi se na omogućavanju uvoza automobila u u BiH samo s minimalnim standardom Euro 5

automobili

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Fenu da je potrebno raditi na povećanju dozvoljenog standarda na tržistu automobila u BiH i da se omogući što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon što do sada nije slučaj.

Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon. U tom cilju Ministarstvo je pokrenulo inicijativu kako bi imali bescarinski uvoz vozila.

- To će snažno utjecati na zaštitu prirodne sredine. Poznato je da vozila utječu na zagađenje u cijeloj zemlji sa 30 posto to jest jednu trećinu. Sada se mogu uvesti automobili sa Euro 4, što nije dobro za okolinu - rekao je Šarović.

Dodaje da će u narednim danima Vijeću ministara BiH biti dostavljena nova odluka Ministarstva, koja se odnosi na mogućnost uvoza automobila u BiH samo s minimalnim standardom Euro 5.

Donošenje ove odluke prvobitno je inicirala Gospodarska komora Federacije BiH, čiji potpredsjednik Mirsad Jašarspahić za Fenu kaže da je postignuta suglasnost i sa Gospodarskom komorom Republike Srpske.

- Pored ekološkog aspekta, želimo ograničiti da Euro 4 bude standard za uvoz rabljenih vozila, a Euro 5 za nove automobile. Na taj način ćemo unaprijediti standard u oblasti zaštite životne sredine sa aspekta korištenja vozila - rekao je Jašarspahić.

Upozorava da je potrebno naći način da BiH ne postane deponija starih automobila iz EU.