Rabljeni auti sve traženiji: Na vrhu ljestvice Golf, Clio i Corsa

prodaja auta, rabljeni auti
Prema rezultatima Njuškalovog novog istraživanja, tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj se oporavlja. U prilog tomu ide činjenica da je samo u siječnju predano 17 tisuća novih oglasa rabljenih automobila te se u ovom trenutku na Njuškalu može birati između 68 marki i 818 modela različitih automobila. Samo u siječnju zabilježeno je više od 31 milijun detaljnih pregleda oglasa kategorije Auto Moto te gotovo 6 i pol milijuna posjeta.

Najzastupljeniji model na Njuškalu je Volkswagenov Golf sa gotovo 7 posto udjela u ukupnom broju oglašenih automobila. Na drugom mjestu najzastupljenijih modela je BMW serije 3, dok se na trećem nalazi Opel Astra.

Prosječna kilometraža trenutno oglašenih automobila na Njuškalu iznosi gotovo 150 tisuća kilometara, dok istovremeno prosječna starost istih iznosi 9 godina.

Pogledamo li vrstu motora, čak 73 posto ukupno oglašenih automobila za prodaju odnosi se na one s dizelskim motorima. Uz navedene dizelske, te benzinske, na Njuškalu se oglašavaju i hibridni i električni. No, udio tih je i dalje zanemariv i iznosi nešto manje od pola posto.

Vrsta motora itekako utječe na tržišnu cijenu automobila pa smo tako usporedili tri modela i njihove cijene ovisno o tome radi li se o dizelskom ili benzinskom motoru. Prvi je Peugeot 307 iz 2005., dok je drugi VW Passat CC iz 2009. Za treći model uzeli smo Smart Fortwo iz 2012. godine. Usporedili smo snagu modela kako bi usporedba bila što relevantnija.

Prosječna cijena Peugeota 307 starog 13 godina s benzinskim motorom iznosi 26.895 kuna. Istovremeno, prosječna cijena istog, no dizelskog, modela iste godine proizvodnje iznosi 30.000 kuna i za gotovo 12 posto je viša od benzinskog.

Slična razlika je i kod Smarta Fortwo gdje prosječna cijena modela s dizelskim motorom iznosi 53.305 kuna i za 12,6 posto je viša u odnosu na isti model, no s benzinskim motorom.

Nešto manja razlika u cijeni je kod VW Passata CC iz 2009. godine. Naime, prosječna cijena modela s benzinskim motorom iznosi 89.516 kuna i za prosječno 6 tisuća kuna je povoljnija u odnosu na dizelski model.

Prema podacima Njuškala, u siječnju 2018. godine najprodavaniji model automobila je bio VW Golf. Prosječna starost prodanih VW Golfova bila je 13 godina. Na drugom mjestu najprodavanijih automobila u siječnu nalazi se Renault Clio. Prosječna starost istih bila je 11 godina. Istovremeno, na trećem mjestu najprodavanijih u siječnju nalazi se Opela Corsa, a prosječna starost tih prodanih modela bila je 14 godina. U TOP 5 najprodavanijih automobila u prošlom mjesecu nalaze se još Renault Megane te VW Polo.

Najbrže prodani automobil na Njuškalu u siječnju bila je Opel Corsa iz 2004. godine koja je prodana unutar 20 minuta od trenutka predaje oglasa.