Pripremite vozilo za ljetnu sezonu kako bi vaša vožnja bila što sigurnija

ljetna sezona , automobili, sigurnost automobila, istraživanja, starost automobila, statistički podatci
Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami otkloniti, ali za neke je ipak ponajbolje obratiti se stručnim osobama. Kako nam je rekao rukovodilac Trening centra BIHAMK-a Almir Cero, najprije je potrebno izvršiti detaljno pranje vozila.

Pranje vozila potrebno je izvršiti jačim mlazom vode kako bi se uklonila nakupljena prljavština, sol te posipni materijal i pijesak. Pri tome se treba posvetiti pažnja podvozju vozila, kao i nepristupačnim dijelovima vozila idealnim za razvijanje korozije.

"Pranjem će se pokazati sva nastala oštećenja na limariji vozila prouzrokovana posipnim materijalom s ceste, s fokusom na prednji dio vozila. Potrebno je izvršiti popravku tih sitnih nedostataka s ciljem sprečavanja razvoja korozije. Bilo kakvo odgađanje popravaka uzrokovat će veće finansijske troškove popravka oštećenih dijelova. Sitne tačkaste nedostatke na limariji vozila možete sanirati i sami koristeći kozmetički pribor", rekao nam je Cero.

Oštećenja vozila

Posipni materijal može oštetiti prednji dio vozila, ali i i vjetrobransko staklo koje je potrebno sanirati kako se eventualno oštećenje ne bi širilo te prouzrokovalo nepotrebnu nabavku i zamjenu vjetrobranskog stakla.

"Potrebno je provjeriti oštećenja podvozja, pragova te zaštitnih plastika, što može biti oštećeno nailaskom/nasjedanjem na zamrznute snježne naslage. Zaštitne plastike štite vitalne dijelove podvozja od oštećenja, a i pospješuju strujanje zraka te je ove elemente potrebno zamijeniti ili sanirati. Također, u toku zimske sezone pojavljuju se vještačke neravnine te sistem ovjesa više trpi, a samim tim je potrebno provjeriti sve 'gumene' elastične elemente i po potrebi ih zamijeniti", kazao je Cero.

Stanje guma i felgi

Led i mraz na vozilu, pogotovo na vjetrobraskom staklu, nerijetko uzrokuju oštećenja na metlicama brisača. Ukoliko isti ne čiste staklo u potpunosti, potrebno ih je zamijeniti. Ono što je obavezno jeste izvršiti montažu i balansiranje guma za ljeto. Ukoliko posjedujete gume za ljeto, izvršite kontrolu starosti guma, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak koji vlada u gumama.

"Potrebno je redovno provjeravati pritisak u gumama, što direktno utječe na vijek trajanja guma, na potrošnju goriva, buku, kao i sigurnost vožnje. Prilikom zamjene guma potrebno je prekontrolirati i stanje felgi. Vožnja sa zimskim gumama narušava sigurnost (duži zaustavni put) i uzrokuje brže trošenje gazećeg sloja gume. Treba povesti računa o adekvatnom skladištenju guma", kazao je.

Kontrola svih tečnosti

Klima uređaj se mnogo više koristi u ljetnoj sezoni pa je potrebno provjeriti da li postoji određeni kvar ili potreba da se izvrši punjenje ili dopunjavanje. Veoma je bitno izvršiti zamjenu filtera.

"Preporuka je da se u kontinuitetu vrši provjera svih tečnosti u vozilu. Tu se podrazumijevaju motorno ulje, ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu, rashladna tečnost motora i tečnost za pranje stakala. Dakle, nivo tekućine treba da bude negdje između minimuma i maksimuma, a pored količine važne su i karakteristike. Prilikom provjere poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. U toku ljetne sezone poželjno je posjedovati u vozilu litar ulja za podmazivanje", kazao je Cero.

U toku zime, pogotovo uzrokovano niskim temperaturama, startanje motora je otežano, a samim tim startna baterija je dodatno "opterećena". Potrebno je provjeriti da li su takvi uslovi "oslabili" startnu bateriju u smislu kapaciteta i ispravnosti.

Istrošenost upravljačkog mehanizma

Bitno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma, jer oni su vitalni dijelovi aktivne sigurnosti, ali i potrošenost kočionih diskova i pločica (pakni i doboša). Pored toga provjerite i ispravnost elastičnog ovjesa.

"Prije početka ljetne sezone kontrolišite kompletnu svijetlosnu signalizaciju (duga, kratka i dnevna svjetla, pokazivače pravca, zaustavno svjetlo, svjetlo za kretanje unazad, svjetlo za registarsku tablicu, svjetla za maglu. Svjetlosna signalizacija je vrlo bitna, kako u gradskom saobraćaju, tako i u vožnji na otvorenom", napominje Cero.

Rasteretite prtljažnik

kraj režima zimskih uvjeta vožnje idealno je vrijeme da rasteretite svoj prtljažnik jer vam više nije potrebna zimska oprema poput zimskih lanaca, odleđivača stakla, lopatice za snijeg, strugača leda, odleđivača bravica itd. Uklanjanjem tereta utječete i na smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih izduvnih gasova.

"Poduzmete li navedene pripreme vozila za ljetnu sezonu, uveliko se smanjuje mogućnost da nećete biti mobilni te da ćete imati poteškoće u putovanju. Ugodnu vožnju i bezbrižno ljeto želi vam BIHAMK", poručio je Cero.