Pripremite svoje vozilo za zimske uvjete

visina, Rusija, kontrola automobila, automobil, zimski uvjeti
Vrijeme je za kontrolu radi sprječavanja kvarova

Iako u posljednja dva tjedna temperatura nerijetko prelazi 15 Celzijevih stupnjeva, u jutarnjim je satima sve hladnije. Kako ne biste imali problema s neželjenim kvarovima koji su skupi, vrijeme je da se obavi zimska kontrola vozila.
Akumulator
Što se tiče akumulatora, provjerite i stanje elektrolita u akumulatoru, jer baš onoga jutra kada se malo kasnije probudite i nervozno jurite na posao, akumulator će reći svoje posljednje riječi. Provjerite i stanje spojeva kabela i akumulatora jer slabi i oksidirani kontakti mogu vam također prirediti neugodnosti. Moderni olovo-kiselina akumulatori općenito se smatraju jeftinima i jednostavnima za održavanje, ali razinu tekućine treba provjeriti bar jednom godišnje. Najbolje pred zimu, koja je za bateriju uvijek stresno doba godine. Ako je razina preniska, dolijte destiliranu vodu. Nakon nekoliko godina vrijeme je za novi akumulator. Ako ste u nedoumici, konzultirajte se s prodavačem. Preporučljivo je držati površinu akumulatora čistom i suhom.
Brisači
Dobra vidljivost jedan je od elemenata sigurne vožnje pa treba obratiti pozornost na istrošenost metlica brisača i zamijeniti ih na vrijeme. Metlice brisača moraju biti učinkovite pri otklanjanju vode i snijega s vjetrobranskog stakla i omogućiti vozaču brzu reakciju na prometna zbivanja. Kod visoko kvalitetnih originalnih metlica brisača, optimalan izbor materijala smanjuje istrošenost i kod velikih zahtjeva, dok se istovremeno zadržava dobra kvaliteta brisanja. Brisače starije konstrukcije (metalni) podmažite ako još ne trebaju zamjenu.
Provjerite svjetla
Prije početka zime (uostalom to bi svi trebali redovno provjeravati, a ne samo zimi), sustav rasvjete zahtjeva temeljiti pregled. Posebnu pozornost treba obratiti na farove. Staklo iznutra mora biti suho, a snop svjetla jasan. Ako je u svjetla ušla vlaga došlo je vrijeme za njihovu zamjenu. Preporučujemo pozornost obratiti i na stražnja svjetla za maglu i nemojte ih paliti ako za to stvarno nema potrebe.
Vrata i brave
Iako se to još ne događa, moglo bi vrlo brzo. Mnogi kod prvog mraza cupkaju pred automobilom sa zaključanim i smrznutim bravama pa nerijetko pribjegavaju narodnim metodama poput zalijevanja brave vrelom vodom! Kako bi izbjegli ovakve ekshibicije, ne bi bilo loše nabaviti grafit ili silikon koji su najbolji za sprječavanje zamrzavanja brave. Gumena brtvila i spojeve najbolje je premazati masnom olovkom ili silikon sprejem kako bi ih zaštitili od smrzavanja, sljepljivanja ili pucanja.