FOTO/VIDEO  Potpuno novi model KIA Sorenta

KIA Sorento, auto
Potpuno novi model Sorenta stigao je i na naše tržište, a krase ga vrhunski premium izgled i osjećaj te veća prostranost, kao i brojne inovativne mogućnosti. Iako su promjene stila bile evolucijske, one suptilno mijenjaju karakter novog Sorenta, naglašavajući gladak, valovit profil kao vodeće obilježje stila.

Novost su i niža linija krova, više stranice i zabačen oblik koji automobilu daju dramatičniji, mišićav stav. Prvi put Kia je na novom modelu predstavila novu lasersku tehnologiju varenja. Ista omogućuje bolju povezanost ploha koje su sada bliže jedna drugoj. Na taj način Kijini dizajneri stvorili su napredniji oblik karoserije te dodatno naglasili premium, moderan izgled i dojam na automobilu. Za mekši izgled, između ostalog, zaslužne su i promjene u dimenzijama. Duljina je povećana za 95 mm (na konačnih 4780 mm), visina je smanjena za 15 mm (na konačnih 1685 mm), dok je širina povećana za 5 mm (na konačnih 1890 mm).
Povećanje dimenzija

Najveći dio u oblikovanju novosti vođen je od Kijinog dizajnerskog studija u korejskom Namyangu, dok su svojim radom pridonijeli i dizajnerski centri u njemačkom Frankfurtu i kalifornijskom Irvineu. U odnosu na prethodnu generaciju modela, povećanje vanjskih dimenzija i međuosovinskog razmaka (+80 mm, trenutno 2780 mm) oslobodili su dodatni prostor u kabini novog automobila.

Većina Sorentovih poboljšanja nalazi se u putničkoj kabini, a za dizajn interijera odgovoran je Kijin europski dizajnerski tim. Dizajneri su u dizajnerskom centru u Frankfurtu stvorili elegantnu, luksuznu kabinu, izrađenu od znatno kvalitetnijeg materijala. Veći udjel materijala mekih na dodir i kvalitetne kože stvaraju dojam modernog i luksuznog automobila te donose premium atmosferu u novi Sorento. Jedan od najprepoznatljivijih unutarnjih detalja, korisničko sučelje okruženo presvlakama u srebrnoj boji, izgleda kao švicarski sat te uključuje Kijinu najnoviju tehnologiju HMI (Human Machine Interface). Sorento je dostupan u verziji s pet ili sedam sjedala. Drugi red sjedala u novom Sorentu djeljiv je u omjeru 40/20/40 te dolazi s višim sklopivim središnjim naslonom za ruke.

Na našem tržištu nudit će se samo jedan model, s potpunom opremom, najjačim turbodizelom i automatskim mjenjačem. Motor od ravno 200 kg dobra je mjera za veliki Sorento, dok kamionski okretni moment od 441 Nm jamči elastičnost i ugodnu vožnju. Pri razvoju novog Sorenta, glavni fokus Kijinog inženjerskog tima bio je na postizanju udobnosti vožnje, stabilnosti pri većim brzinama i upravljivosti, koji su omogućili unaprjeđenje u unutrašnjoj kvaliteti i smanjenje buke i vibracija. Buka u kabini je smanjena od 3 do 6 posto.
Mnoštvo tehnologija

Kupci novog Sorenta na raspolaganju imaju mnoštvo "aktivnih" sigurnosnih tehnologija. Izdvojimo radarski tempomat - ASCC, sustav za upozoravanje pri napuštanju vozne trake - LDWS , koji izdaje zvučno upozorenje u slučaju promjene trake bez upotrebe pokazivača smjera, detektor mrtvog kuta - BSD koji vizualnim upozorenjem u retrovizoru upozorava da se drugo vozilo nalazi u mrtvom kutu, RCTA, pomaže pri izlasku s nepreglednih parkirnih mjesta. Sustav izdaje upozorenje kada iza Sorenta prolaze druga vozila. Sustav SLIF na nadzornoj ploči instrument-table izdaje upozorenje o ograničenjima brzine, temeljeno na detekciji prometnih znakova prednjom kamerom. Paket opreme EX Platinum jedini je koji se nudi na našem tržištu i sadrži sve nabrojeno i svu opremu koja se može ugraditi u Sorento, uključujući 19-inčne alunaplatke i stakleni panoramski krov.

Cijena tog zadovoljstva je 442.090 kuna do registracije. Nije malo, ali uzevši u obzir omjer uloženo-dobiveno, možemo reći kako je riječ o poštenoj ponudi. Iako su to već svote o kojima prosječni hrvatski kupac automobila može samo sanjati i čitati.