Pogledajte kako izgleda kada vozite 420 kilometara na sat

automobil, Bugatti

Maksimalna brzina Bugattijevog modela Chiron Sport bila je tek još jedan podatak na papiru, a sada je po prvi put neko izvan ove fabrike odlučio da je testira u stvarnosti.

Bugatti Chiron je jedan od najskupljih i najekskluzivnijih sportskih automobila današnjice, a njegova Sport varijanta je olakšana i dodatno unaprijeđena kako bi imala još bolje performanse na trkaćoj stazi.

Chiron Sport za pogon koristi isti motor kao i "običan" Chiron, 8.0-litarski W16 ča 4 turbo-punjača i 1.500 konjskih snaga, dok je maksimalni obrtni moment 1.600 Nm.

Ukoliko biste poželjeli da vozite ovaj automobil maksimalnom fabrički deklariranom brzinom, morali biste da odete na posebnu test stazu, s pravcem dugim nekoliko kilometara. Pri tako ekstremnim brzinama vam je potrebno zaista dosta prostora i to ne samo za ubrzanje, već i za usporavanje i zaustavljanje automobila, piše "B92".

Jedno od takvih mjesta je Volkswagenova test staza Ehra-Lessein u Nemačkoj, s pravcem dužine 8,7 km. Za volanom Chirona Sport našao se glavni urednik magazina Top Gear, Čarli Tarner, koji je htio da provjeri u praksi podatak o maksimalnoj brzini od 420 km/h.

Kako je to izgledalo i koliko je brzo vozio, pogledajte u sljedećem videu:

https://www.youtube.com/watch?v=F9OAj1hC-nA