Od 15. lipnja cestarina poskupljuje za 90 posto vozila: Provjerite jeste li u toj grupi

autocesta, Turska, Koridor Vc, autocesta, autocesta, pogibija, autocesta, Aleksandar Džombić, Trogir, autocesta, Hrvatska, autocesta, autocesta, Ploče, Vrgorac, BIH, poplave, autocesta, naplata, autocesta, Sarajevo, BIH, obilaznica, autocesta, mediji, BIH, autocesta, cestarina, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, autocesta A1, na autocesti Zagreb - Lipovac, auto cesta, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, cestarine, Poskupljenje cestarine, uvođenje naplate cestarine , autocesta, cestarina, Poskupljenje cestarine, cestarine

Primjena sezonskoga cjenika na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a počinje u ponoć s petka 14. na subotu 15. lipnja, a završava u subotu, 14. rujna u 23:59:59 sati, potvrđeno je Autostartu u HAC-u.

Povećanje cestarine za oko 10 posto odnosi se na skupine vozila I.A, I. i II., a na III. i IV. skupinu vozila se ne primjenjuje. Poskupljenjem obuhvaćene skupine zapravo čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću ovim autocestama. Sve je jednako kao i prošle dvije godine.

Lani je samo u srpnju prošlo ovim autocestama oko 2,9 milijuna vozila, za njih više od 2,5 milijuna plaćena je 10 posto veća cestarina.

Podsjetimo se: I.A skupina su motocikli, motorni tricikli i četverocikli, I. skupina su motorna vozila s dvjema osoviamae, visoka do 1,90 metara, a II. skupina su: a) motorna vozila s dvjema osovinama, visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma; b) motorna vozila s dvjema osovinama, visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo, neovisno o broju osovina i visini priključnoga vozila.

Uvođenje sezonskih cestarina za ove kategorije posljedica je toga što se oko 40 posto ukupnoga godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila povećava se ljeti i tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini, piše Autostart.

U ukupnome prometu vozila najveći udio čine upravo I.A, I. i II. skupina (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično, objašnjavaju u HAC-u i u ARZ-u, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima.

Više od 58,5 milijuna vozila prometovalo je u 2018. na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), što je 5 posto više nego u 2017. Od cestarine naplaćeno je više od 2,87 milijardi kuna, bez PDV-a, 6 posto više nego u 2017. godini.