FOTO/VIDEO  Nova Kia Optima

kia optima, Nova Optima
Kia je na salonu u Frankfurtu  predstavila novu Optimu. Četvrta generacija limuzine Optima, koja u Europu stiže krajem godine, donosi moderan, novi vanjski izgled, atraktivnu unutrašnjost, nove tehnologije i veliki izbor efikasnih motora.

Limuzina Optima, koja u prethodnim generacijama nije igrala veliku ulogu za Kiju u Europi, s novim modelom donosi i Kijine ambicioznije europske planove u izuzetno konkurentnom D segmentu, gdje glavne uloge pripadaju njemačkim limuzinama. Nova Optima i dalje će imati prepoznatljiv sportski identitet, a novim detaljima privući će i nove kupce koji traže drugačije vozilo. Optima, nastala pod budnim okom Petera Schreyera, Kijinog glavnog dizajnera i predsjednika Kia Motors, svojim suvremenim izgledom, oštrim linijama i produženom siluetom limuzine nudi još veću markantnost na cesti.

Novi izgled Optime napravljen je kako bi bio funkcionalan i sportski. Vozilo je duže (+10 mm na konačnih 4.855 mm), više (+10 mm, 1.465 mm) i šire (+25 mm, 1.860 mm), a veći je i međuosovinski razmak (+10 mm, 2.805 mm). Te promjene omogućile su više prostora i udobnosti u kabini, prije svega u predjelu glava, ramena, nogu na zadnjoj klupi i u prtljažniku. Nove dimenzije vozila dizajnerima su omogućile zategnut, dinamičan izgled na kojem je i dalje najupečatljiviji detalj Schreyerova tigrova maska.

Svi motori iz Optimine ponude zadovoljavaju najnovije emisijske standarde Euro 6. Unaprijeđeni 1.7 CRDi dizelski motor će prema očekivanjima predstavljati glavninu prodaje u Europi. U odnosu na prethodnu varijantu motor je doživio različita poboljšanja koja donose više snage i okretnog momenta, a i emisije niže za čak 25 %.

Motor proizvodi 141 KS (s prethodnih 136 KS) i 340 Nm okretnog momenta (povećano s 325 Nm), čime 1,7-litreni turbodizel nudi poboljšanja na području održivosti motora pri nižim okretajima, štedljivosti te niže buke i vibracija. Unaprijeđeni motor ima niže emisije CO2 za čak 14 % koje sad iznose 110 g/km (u kombinaciji s ručnim mjenjačem i start/stop sustavom). Za ljubitelje benzinaca u ponudi će biti i 2.0 CVVL motor snage 163 KS, poznat iz prethodnog modela. Osim toga u 2016. godini Optima će dobiti i plug-in hybrid.

Nova Optima u ponudi će imati i napredni novi 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (DCT), koji je nedavno predstavljen i u unaprijeđenom cee'du i nudi se samo u ponudi s najprodavanijim 1,7-litrenim CRDi dizelskim motorom. Kijin novi DCT napravljen je kako bi pružio sportsko vozačko iskustvo s trenutnim mijenjanjem brzina. Novi DCT, koji je plod Kijinog znanja, ručnim načinom mijenjanja brzina donosi manju potrošnju i sportski osjećaj, dok automatskim načinom prijenosa pruža udobnost karakterističnu za automatske mjenjače.