Ne nasjedajte na priču da je auto koji kupujete prije vas vozila umirovljena učiteljica

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin

U članku 7. te direktive navodi se da države članice mogu odrediti da, u slučaju rabljene robe, trgovac za prodanu robu može odgovarati i kraće, ali ne kraće od jedne godine.

Pojednostavljeno, za rabljeni automobil onaj tko ga prodaje ne mora vam dati nikakvo jamstvo, no ako ga nudi, ono mora trajati najmanje godinu dana, piše vecernji.hr. Za taj propis mnogi još ne znaju pa ne čudi što trgovci - mahom oni koji rabljene aute prodaju "u žici" - šakom i kapom nude tri do šest mjeseci jamstva, ne bi li kupca skrenuli u svoje dvorište, kao što ne čudi ni činjenica da su mnogi kupci rabljenih automobila zadovoljni bilo kakvim jamstvom. Nemojte padati na prvu, naizgled primamljivu ponudu. Danas veći trgovci na rabljene automobile nude ozbiljno jamstvo u trajanju od dvije godine.Kao za nove automobile mnogih marki.

Mislite i na servisiranje

To nam je potvrdio i Ilija Rkman, predsjednik Društva Potrošač, koji upozorava: - Roba koju kupujete od građana koji nisu poslovni subjekti nije obuhvaćena jamstvom. Kad je riječ o rabljenoj robi, u nekim se državama EU kupac i prodavač mogu dogovoriti o razdoblju jamstva kraćem od dvije godine, ali ne kraćem od 12 mjeseci. Prodavač bi vas o tome trebao obavijestiti. Rkman dodaje da, osim direktiva EU, praksu na tržištu rabljenih automobila definiraju i načela "dobrih poslovnih običaja". A ona nalažu pošteno i dobronamjerno pristupanje kupnji, odnosno prodaji.

Kupnja na sajmovima rabljenih automobila izravno od fizičke osobe nije, dakle, obuhvaćena jamstvom. No, tijekom dugotrajne krize na tržištu novih automobila mnogi su njihovi prodavatelji u ponudu uveli i rabljene automobile pa su upravo takvi odjeli među boljim mjestima za kupnju rabljenog vozila. Takve tvrtke imaju stabilnu logistiku, iskustvo i znanje potrebno za servisiranje vozila. Također, imaju ugled koji neće prokockati uvaljivanjem lošeg automobila kupcu. Rabljeni automobili u mrežu ovlaštenih trgovaca novim automobilima dolaze kupnjom po principu "staro za novo" (kupac novog vozila pod cijenu ostavi svoj rabljeni automobil) ili ga trgovac nabavi iz druge države putem prodajne mreže marke vozila koju predstavlja. Kad mu rabljeni automobil dođe u posjed, takav ga prodavatelj, ujedno i serviser, temeljito pregleda i ukloni nedostatke. Stoga i može jamčiti za njegovu ispravnost. Također, ne manje bitno, ako ipak kasnije iskrsne kakav problem, kupac zna gdje će dovesti automobil - u servis iste tvrtke kod koje ga je i kupio - te se podrazumijeva da će mu ga tamo popraviti. Nitko odmah u startu ne računa na probleme, no činjenica je da je automobil kompleksan sklop i kod rabljenih vozila uvijek su moguća iznenađenja. Stoga, jamstvo je bitno, i to jamstvo sa zaleđem.

Mazda, primjerice, za rabljene automobile koje nudi jamči do dvije godine od trenutka kupnje rabljenog automobila, ovisno o njegovu stanju i starosti.

Iz tvrtke TRCZ, koja je veliki prodavatelj provjerenih rabljenih vozila, navode da - u slučaju da se novi vlasnik vozila mora pozvati na jamstvo - kupac rabljenog automobila u troškovima popravka sudjeluje proporcionalno kilometrima koje je prevalio do nastanka kvara na vozilu. Osim dugogodišnjeg iskustva i ugleda TRCZ-a, kupcu ondje sigurnost ulijevaju i njihovi servisi.

Das Welt Auto - službena mreža prodaje rabljenih vozila u sklopu VW grupacije - također nudi rabljene automobile s jamstvom od godinu dana. Svaki auto koji otkupe od prvobitnog vlasnika i ondje prolazi opširnu provjeru i eventualni se nedostaci otklanjaju prije puštanja auta u prodaju.

I AutoZubakov Neostar - inače ovlašteni prodavatelj i serviser za vozila Volkswagen grupacije - među kvalitetnijim je mjestima za kupnju rabljenog automobila. Neostarovi automobili mogu se pohvaliti dvogodišnjim jamstvom. Odnosno, jamstvo na Neostar vozilo traje 24 mjeseca ili 20.000 km (što prije nastupi), i jedino je takvo na europskom tržištu rabljenih automobila.

Ne pristajte na manje

Navedeni trgovci (i) rabljenim vozilima nisu jedina sigurna mjesta za kupnju takvih automobila, no svakako su značajan putokaz koji ukazuje što vam trgovac može pružiti. I što bi trebao. Ne pristajte na manje, koliko god vam se automobil sviđao. Čvrsto jamstvo ipak vrijedi puno više od uobičajene tvrdnje da je automobil vozila jedna draga gospođa, umirovljena liječnica ili učiteljica.

Zakon o obveznim odnosima propisuje da jamstvo obvezuje pod uvjetima pod kojima je dano bez obzira na oblik u kojem je dano. Dakle, može biti u obliku jamstvenog lista, usmene izjave, popratnog reklamiranja i sl. Kupac je, pak, ovlašten zahtijevati da mu jamstvo bude izdano u pisanom obliku, što je i preporučljivo. Jer, iako zakon poznaje i usmeno jamstvo, takav oblik jamstva teže je dokazati i upitno je koliko bi vremena i energije kupac morao uložiti u utjerivanje jamstvenog prava. Kupac može zbog neispravnosti zahtijevati od prodavatelja, odnosno proizvođača popravak ili zamjenu u tijeku jamstvenog roka, bez obzira na to kad se nedostatak pojavio.
Savjeti za kupce

1. Želite li jamstvo, rabljene automobile kupujte u autosalonima

2. Tražite pisanu potvrdu o tehničkom pregledu vozila prije stavljanja u prodaju

3. Sklopite kupoprodajni ugovor s trgovcem (pravna osoba) i tražite pisani jamstveni list s definiranim jamstvenim pravom. Tijekom definiranja kupoprodajnog ugovora pozovite se na članke 3-10 (posebice 3,4,5,7) i članke 423-429 Zakona o obveznim odnosima

4. Tražite probnu vožnju

5. Iako kupnja na sajmovima rabljenih automobila i izravno od fizičke osobe nije obuhvaćena jamstvom, pokušajte od prodavatelja, uz račun ili bilo koji dokaz plaćanja, dobiti dokaz pozitivnog nalaza tehničkog pregleda i kuprodajni ugovor.