FOTO/VIDEO  Najbolji Golf do sada: Golf 7 1.6 TDI

golf, golf 7, 40 godina postojanja Golf
Golf, automobil koji zasigurno podiže najviše emocija među našim vozačima, slavi već 40 godina postojanja.
Od prve do danas aktualne sedme generacije, sigurni smo da Golf uživa poseban status svojevrsne ikone.

Sinonim za pametno uložen novac i dugovječnost, Golf uživa reputaciju kao malo koji automobil. Mi smo u povodu 40. godišnjice sjeli za upravljač posebne edicije koja donosi brojnu dodatnu opremu. Krenimo od srca automobila - motora. Golf nas je dočekao sa 1,6-litrenim TDI motorom koji na raspolaganju ima 105 KS. Uz precizni 5-brzinski mjenjač ovaj je motor kao pogođen za Golf. Dovoljno dinamičan i uzbudljiv za većinu vozača, osmijeh na lice izmamit će ponajprije svojom ekonomičnošću. Osim iznimno niskih 99 grama CO2 koje ispušta u atmosferu, ovaj će agregat u prosjeku potrošiti tek pet litara dizela na 100 kilometara. Na otvorenoj cesti ne trebaju vas iznenaditi i brojke oko 3,9 litara koje smo postizali bez imalo muke!

Osim što je dorađen u obliku ekonomičnosti i emisije plinova, novi je 1.6 TDI i nevjerojatno tih i uglađen, a za svaku je pohvalu i do sada najbolja izolacija od buke u Golfu. Naime, kada sjednete za upravljač automobila, jedva da ćete čuti rad motora. Nakon prvih kilometara, Golf pokazuje svoju praktičnost i jednostavnost. Iako je riječ o automobilu u koji smo prvi put sjeli, nakon samo nekoliko kilometara imat ćete osjećaj kao da Golf vozite već godinama. Osjećaj je izvanredan, a svim sustavima unutar automobila upravlja se intuitivno i smisleno. Vanjština uspješno skriva dužinu vozila od 4,26 metara. Iako zvuči poprilično dugačko, Golf se čini znatno kraći, no to je još jedna od prednosti Golfa.

U bogatom paketu u povodu 40 godina postojanja Golf dolazi s brojnom količinom opreme koju bismo inače morali doplatiti. Osim 17-inčnih naplataka, Xenon-LED svjetala, parkirnih senzora, sportskog podvozja, multimedijskog paketa i brojnih drugih dodataka, posebno mjesto zaslužuje R-line paket vanjskog izgleda. Osim mnogo moćnijeg i agresivnijeg izgleda od standardnog modela, R-lina paket svakako će najbolje do izražaja doći na bijeloj boji u kojoj nam je Golf i stigao.

Iako je i dalje prisutan klasični, konzervativni izgled karakterističan za Volkswagen i linije svojstvene samo Golfu, kamo god prošli, pogledi su se jednostavno „lijepili" za automobil. Slučajni prolaznici čak su nas znali i upitati o kakvom je Golfu riječ. Na iznenađenje brojnih, riječ je tek o estetskoj dotjeranosti, što su mnogi oduševljeno prihvatili, jer uz izvrsne i ekonomične vozne karakteristike mogu kombinirati i izgled kakav je bio rezerviran samo za mnogo snažnije GTD ili GTI modele Golfa. Dodatnu dozu ekskluzivnosti pružio nam je i krovni prozor, koji nas je uvjerio u praktičnost ovog dodatka. Naime, klima-uređaj nismo morali ni jednom upaliti unatoč temperaturama oko 30 stupnjeva Celzijevih.