FOTO/VIDEO  Mercedes s novom E-klasom korak u budućnost

E-klasa , Mercedes, Drive pilot

Deseta generacija ove poslovne limuzine uključuje stilski istaknute značajke s prepoznatljivim i emotivnim dizajnom te prvoklasnom unutrašnjosti.
Nova E-klasa ujedno je i pozornica za svjetsku premijeru raznih tehnoloških inovacija. Između ostalog, one omogućuju udobnu, sigurnu vožnju na novoj razini i novu dimenziju sustava pomoći vozaču. Na sličan primjeran način novorazvijeni dizelski motor, u kombinaciji s laganom konstrukcijom i rekordnim aerodinamičnim brojkama, u ovom segmentu postavlja nove standarde učinkovitosti, dok novi, opcijski višekomorni zračni ovjes osigurava izvanrednu udobnost i dinamiku vožnje. Kada se zbroje sve inovacije ovog modela, uključujući Active Lane-change Assistant sustav koji vozaču omogućuje skretanje u željeni vozni trak s takvom lakoćom da se to čini poput čarolije, ovu E-klasu s pravom možemo nazvati najinteligentnijom limuzinom u poslovnoj klasi.
Novo je veće
U usporedbi s prethodnim modelom, njen međuosovinski razmak je porastao za 65 milimetara (2939/2874), a ukupna dužina za 43 milimetra (4923/4880). Produženi poklopac motora u kombinaciji s kupeovskom linijom krova koja prelazi u senzualan, široki stražnji kraj, stvara uzbudljivu siluetu. Istaknuto dizajnirani prednji kraj ističe status poslovne limuzine kojemu ovaj model teži i može se pohvaliti različitim izgledom za svaku dizajnersku i liniju opreme. Straga, široka ramena iznad stražnjih kotača E-klasi osiguravaju nepogrešivo moćan karakter. Jednodijelna stražnja svjetla s dvostrukim svjetlosnim trakama, obuhvaćena karoserijom vozila, jasno identificiraju E-klasu kao novog člana obitelji Mercedesovih limuzina.
Unutrašnjost nove E-klase utjelovljuje sintezu emocija i inteligencije. Opcijski dodatci uključuju dva zaslona sljedeće generacije visoke razlučivosti, svaki sa širokom dijagonalom od 12,3 inča - što je novost u ovom segmentu. Ispod zajedničkog staklenog pokrova, ova dva zaslona vizualno se spajaju u kokpit širokog prikaza koji se čini kao da lebdi u zraku, kreirajući središnji element koji ističe vodoravnu orijentaciju unutrašnjeg dizajna. Kao ploča s instrumentima, ovaj kokpit širokog prikaza uključuje veliki zaslon s virtualnim instrumentima u direktnom polju pogleda vozača, kao i središnji zaslon iznad središnje konzole. Prvi put u nekom automobilu pojavljuju se na dodir osjetljive kontrolne tipke (Touch Controls) na upravljaču. Kao i sučelje pametnog telefona, one precizno reagiraju na vodoravne i okomite poteze prstima, što vozaču omogućuje kontrolu nad cijelim informacijsko-zabavnim sustavom uz pomoć prstiju bez skidanja ruku s upravljača!
Hibridna tehnologija
Nova E-klasa će se prilikom početka prodaje moći naručiti s jednim od dva motora: E 200 s četverocilindričnim benzinskim motorom i E 220 d s potpuno novim četverocilindričnim dizelskim motorom. Nešto kasnije u ponudi će se naći ostali modeli, uključujući E 350 e koji uključuje hibridnu tehnologiju. Ovaj PLUG-IN HYBRID model impresionira svojim dinamičnim značajkama i učinkovitošću, omogućujući do 30 kilometara vožnje samo na električni pogon i time vožnju s lokalnom nultom razinom emisija. Njegov četverocilindrični benzinski motor, u kombinaciji sa snažnim električnim motorom, pruža mu ukupnu snagu sustava od 205 kW (279 KS) s okretnim momentom sustava od 600 Nm. S ovom kombinacijom, model E 350 e postiže performanse sportskog automobila, dok istovremeno ima potrošnju goriva manju od automobila kompaktne klase. Najsnažniji dizelski model moći će se pohvaliti šesterocilindričnim motorom koji uključuje naprednu SCR tehnologiju ispuha, s izlaznom snagom od 190 kW (258 KS) te maksimalnim okretnim momentom od 620 Nm.
Drive pilotom do autonomne vožnje
Drive pilot sustav predstavlja Mercedes-Benzov sljedeći korak prema autonomnoj vožnji. Kao Distance Pilot Distronic sustav na autocestama i otvorenim cestama ne samo da je u mogućnosti automatski održavati pravilnu udaljenost do vozila ispred, nego ih prvi put također može i pratiti do brzina od 210 km/h. To vozaču može olakšati vožnju, koji više tijekom normalne vožnje ne mora koristiti kočnicu ili gas i također mu je pružena velika pomoć u upravljanju u obliku Steering Pilot sustava - čak i u blagim zavojima. Još jedna jedinstvena značajka pri brzinama do 130 km/h je činjenica da, kao u jatu ptica, sustav može nastaviti aktivno intervenirati uzimajući u obzir okolna vozila i paralelne strukture, čak iako su oznake voznog traka nečitljive ili ne postoje, kao u slučaju radova na cesti.