FOTO/VIDEO  Fiat je u Los Angelesu pokazao novi dvosjed

Fiat 124 Spider, salon automobila u Frankfurtu., međunarodni salon automobila u Ženevi
Fiat vraća kultni model kultne oznake na ceste: 124 Spider, a na Salonu u Los Angelesu smo prisustvovali svečanoj svjetskoj premijeri. Novi će se otvoreni Fiat prodavati u cijelom svijetu, a američka premijera jasno daje do znanja da ovdje Talijani ne žele stati na modelu 500 i njegovim varijantama i da žele puno više.
No, pokazane su i prve fotografije modela za Europu koji se bitno ne razlikuje od američke verzije, no snaga 1,4-litrenog MultiAir Turbo benzinca iznosi 140 KS uz moment od 24 Nm, dok američka izvedba raspolaže sa 160 KS i 249 Nm, iz istog motora. U ponudi će se naći ručni i automatski mjenjači sa šest stupnjeva a pogon je uvijek na stražnju osovinu. U svakom slučaju, dugo smo čekali novi otvoreni Fiatov dvosjed, a dojmovi su prilično dobri.

Uživo auto djeluje vrlo atraktivno, sportski i dinamično baš kako i treba biti, a u lim utisnuti detalji kultnog prethodnika predstavljenog prije gotovo pedeset godina reproducirani su na novom modelu. Ono što u Fiatu ni ne kriju, a što već izaziva prijepore jest činjenica da je novi 124 Sport izrastao iz ranije predstavljene nove generacije Mazde MX-5.

No bez obzira na gotovo identičnu unutrašnjost i vanjske proporcije, 124 sport ne punokrvni talijanski automobil sa živahnim vlastitim motorom (iz Fiata 500 Abarth) ispod poklopca, a to što se Mazda MX-5 sjajno vozi, Fiatu može samo dobro doći. Na kraju, može se kazati kako je 124 Sport spoj japanskog DNA i talijanskog šarma, pa ni ne čudi koliku je pozornost svjetske javnosti izazvao pojavljivanjem u Los Angelesu. Auto se na tržištu očekuje idućeg ljeta.