FOTO/VIDEO  Električni bus Proterra prešao 1772 km s jednim punjenjem

Proterra, Električni bus
Možda ste čuli za impresivni podatak da je jedan vozač uspio s Tesla Model S automobilom prijeći 1000 km s jednim punjenjem baterija. Američki startup Proterra napravio je još impresivniji podvig svojim električnim autobusom Catalyst E2 Max, koji je s jednim baterijskim punjenjem uspio prijeći 1772,2 km, što je veća udaljenost od bilo kojeg drugog cestovnog vozila s električnim baterijskim pogonom, kao što možete vidjeti u ovom videu.
To znači da biste bez posjete električnoj utičnici mogli prijeći čitav put od Zagreba do Barcelone i još bi vam ostalo struje za 100 km.

Dakako, ovaj autobus ima znatno veću bateriju od električnog auta, pa nosi baterijski paket od 660 kWh, odnosno čak 9 puta veći od onog koji se nalazi u Tesla Model S automobilu. Pored toga valja navesti da je rekord oboren optimiziranom vožnjom bez putnika na specijalnoj praznoj stazi i to bez zaustavljanja. Mada bi u pravoj vožnji s putnicima u zagušenim gradskim prometnim uvjetima sigurno prešao puno manju udaljenost Proterra kaže da to ne umanjuje ovo postignuće, jer bi njezin bus mogao voziti dugim rutama više sati, pa će stoga krajem godine stići na ulice Los Angelesa, gdje bi se uskoro trebao uključiti u sustav javnog putničkog transporta.