'Buba' s 560 konjskih snaga!

volkswagen, TSI motor, Volkswagen Beetle, buba

PREMIJERA: RALLYCROSS-BEETLE

Volkswagen Beetle ovog ljeta ulazi u motorsport SAD-a. Na autosalonu Chicago Auto Show tvrtka Volkswagen of America predstavljen je Rallycross-Beetle s pogonom na sve kotače, čiji TSI motor razvija više od 560 KS (412 kW).

U svrhu ovog projekta tvrtka "Volkswagen of America" udružila se sa stručnjakom za utrke iz SAD-a "Andretti Autosport" i tako je nastao "Volkswagen Andretti Rallycross Team", koji na raspolaganje stavlja dva vozila Global Rallycross (GRC) za vozače utrka Tannera Fousta i Scotta Speeda. Tim započinje sezonu s dva modificirana modela Polo na podvozju pobjedničkog automobila natjecanja 2013 World Rally Championship. Na ljeto će uslijediti prelazak na GRC Beetle, kakav je predstavljen u Chicagu.

S modelom Rallycross Beetle s pogonom na sve kotače Volkswagen u SAD-u ujedno predstavlja najsnažniji model serije: zahvaljujući turbopunjenju i direktnom ubrizgavanju TSI motor razvija više 560 KS. Rallycross se ubraja u discipline motorsporta u Americi, čija skupina obožavatelja bilježi najbrži rast - i u pogledu broja posjetitelja i u pogledu stopa gledanosti na TV-u. Zahtjevne kružne staze su dijelom prašnjave, a dijelom asfaltirane te zbog razlika u razini gledateljima katkad nude spektakularne skokove natjecateljskih vozila dužine preko 20 metara.

GRC Beetle (Global RallyCross Beetle) za natjecanje u rallycrossu izrađen je iz treće generacije cestovne verzije nove "bube" i ima stalan pogon na sve kotače. Prva utrka Red Bull Global Rallycross series vozi se ovog ljeta u Austinu (Teksas) u Americi.

glas-slavonije.hr