Bande s autoceste mjesečno opljačkaju bar 100 vozača

07.08.2014

Dok vozač spava, prikradu se kamionu te pomoću ugrađene pumpe pretoče gorivo u svoj kamion. Riječ je o profesionalcima kojima je ...

... krađa goriva poput šetnje parkom. Imaju pumpe, ali i kliješta za razbijanje lokota na spremniku te crijeva za pretakanje. Vjerovali ili ne, u samo tjedan dana uspjeli su ukrasti 2100 litara goriva, na benzinskoj crpki vrijednog više od 21.000 kuna, piše autoklub.jutarnji.hr.

Tako je Ivica Ostrum, zamjenik načelnika PU brodsko-posavske, opisao način rada kriminalne skupine od osam Rumunja koji su tijekom ovog srpnja u više navrata haračili po odmorištima uz autocestu A3 te bez pardona krali gorivo, rezervne gume...

Razbojnici ne biraju
Nakon što su uhićeni uz malo nagovaranja propjevali, pokazalo se da su i Rumunji zapravo kamiondžije, a da su im gazde plaćali za ukradeno. Znači, riječ je o organiziranom kriminalu na našim autocestama. No, cestovni razbojnici nisu previše izbirljivi pa su im meta često i vozači auta.

Pokazuju to i brojni, često bizarni slučajevi krađa na odmorištima, koji tijekom ljeta gotovo svakodnevno pune stranice crne kronike. Sezona lopovluka na odmorištima otvorena je još krajem svibnja, a valjda da otvaranje bude svečano, isti su se dan, ispred odmorišta Stari Grabovac na autocesti A3, dogodila čak dva razbojstva.

Prvo je iz novčanika usnulog državljanina Bosne i Hercegovine nestalo 10.000 kuna, da bi na istom odmorištu, samo nekoliko sati kasnije, iz ženske torbice ostavljene u otključanom autu švicarskih registracija bilo ukradeno, kaže policijski zapisnik, više desetaka tisuća kuna.

Samo u lipnju 81 krađa
Samo tijekom proteklog lipnja, naime, policija je zabilježila čak 81 krađu iz automobila, što djeluje upozoravajuće, pa čak i alarmantno, budući da se zna kako se ta brojka u vrijeme turističke špice u srpnju i kolovozu svake godine udvostručuje.

Kriminalci s autoceste u svakom su slučaju opasni i vrlo vješti u svom poslu, no neki vozači su iznimno lakovjerni pa im nerijetko znaju itekako olakšati posao. Primjerice, na autocesti A3 kod Okućana nepoznati je počinitelj nedavno stao na zaustavnu traku, uključio sva četiri žmigavca te signalizirajući rukama zaustavio 36-godišnjeg vozača od kojeg je zatražio da mu posudi 200 eura.

Žrtve svoje lakomosti
Kao garanciju za povrat novca dao je četiri prstena i dvije narukvice, nakon čega mu je polakomljena žrtva, vjerovali ili ne, dala čak 700 eura. Tek kad je nepoznati počinitelj otišao, muškarac je shvatio da je dobio hrpu lažnog nakita. Tužno...

Na putu prema Jadranu, ali i pri povratku, nađe se tako onih koji vrebaju neoprezne i naivne. Dobra je stvar što se uz malo pameti, otvorene oči i zatvorene prozore nemate čega bojati.

Dobra i Plitvice često u policijskim zapisnicima
Iako točni podaci o broju prepada po određenom odmorištu ne postoje, izvještaji pokazuju da su neka odmorišta, ali i cijele dionice autocesta, opasniji od drugih. Primjetno je da se u crnoj kronici, u kontekstu krađa na odmorištima, najčešće spominje autocesta A3 između Zagreba i Lipovca. I da niti jedno odmorište nije posebno istaknuto. Krade se malo na odmorištu Lipovljani, malo kod Starih hrastova, malo kod Grabovca... S druge strane, na autocesti A1 po zlu glasu prednjače Plitvice i Dobra.

10 SAVJETA ZA ZAŠTITU IMOVINE NA PUTOVANJU
- Ako se u noćnim satima planirate zaustaviti radi odmora, parkirajte vozilo na osvijetljenome mjestu.

- Ako se odmarate u vozilu, zaključajte vozilo, a prozore otvorite samo toliko koliko je potrebno za cirkulaciju zraka.

- Novčanike i torbice s vrijednostima i dokumentima spremite na mjestu koje nije vidljivo i lako dostupno.

- Ako napuštate vozilo, čak i samo da biste platili gorivo, uvijek ga zaključajte i zatvorite prozore, a novčanik ili torbicu s novcem i dokumentima nosite sa sobom.

- Kada napuštate vozilo, vrednije stvari (tableti, mobiteli, uređaji za navigaciju, prijenosna računala i sl.) ne ostavljajte na vidljivom mjestu.

- Ne pokazujte da sa sobom nosite veću količinu novca, a strane valute mijenjajte samo u ovlaštenim mjenjačnicama.

- Ne sudjelujte u "igrama na sreću" (npr. šibicarenje), koje su često način prijevara na odmorištima.

- Ako vam tijekom vožnje netko signalizira kvar na vozilu ili da vam je pukla guma, stanite na odmorištu i nakon izlaska odmah zaključajte automobil.

- Ne vozite autostopere, posebno ne više njih odjednom. Upita li vas netko nešto pri odlasku s odmorišta, spustite staklo, ali vrata držite zaključana.

- Prevozite li bicikle, opremu za jedrenje, kajake ili slično na krovu automobila ili u prikolici, osigurajte ih debelim lancem.

loading...