Automobili: Toyota usporava proizvodnju u Europi

toyota, automobil
U travnju je na sedam dana proizvodnja u Toyotinim europskim tvornicama bila u potpunosti zaustavljena, a za svibanj Toyota najavljuje proizvodnju, ali sa znatno smanjenim kapacitetom. To se odnosi na Toyotine tvornice u Burnaston (Velika Britanija - Avensis i Auris), Adapazari (Turska - Auris i Verso), Valenciennes (Francuska - Yaris), Jelcz-Laskowice (Poljska) i Deeside (Wales).

Do sada opskrbni lanac nije u potpunosti prekinut, ali se mogu očekivati kratkoročni problemi s opskrbom i samim tim nestašice dijelova za europske tvornice. Japanski dobavljači će se čim prije uključiti u uobičajeni rad kojim se proizvodi potrebna količina dijelova. Toyota se odlučila na smanjenje proizvodnje automobila u navedenim europskim tvornicama kako bi japanskim dobavljačima dala više vremena za vraćanje u normalu, a da pri tom ne dođe do prekida opskrbe Toyotinim automobilima na europskim tržištima.

Toyota će tijekom svibnja 2011. redovito i pozorno nadgledati situaciju i mogućnosti dostave japanskih dijelova kako bi se osigurala redovita proizvodnja automobila u europskim tvornicama.

(Fena)