Ako kupujete rabljeni automobil ovo morate pročitati: 20 zlata vrijednih savjeta na što paziti

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
1. Ako je stari auto svježe obojan i to pred prodaju, to može pobuditi sumnju da je doživio veći sudar, a možda se i krije hrđa.

2. Imajte na umu da je možda bolje kupiti automobil koji ima na sebi nekoliko vidljivih ogrebotina nego svježe obojano vozilo koje tko zna što krije.

3. Pogledajte jesu li stakla iz iste godine i od istog proizvođača. Ako su mijenjana, a vlasnik automobila vam to nije rekao, to je također znak da s autom nešto nije u redu.

4. Zamolite mehaničara da provoza automobil koji kupujete. Na taj način može provjeriti je li ABS u redu, zatim šaltanje u brzine, a ako prebacivanjem iz više u nižu brzinu izlazi tamni dim iz auspuha to znači da motor 'guta' previše ulja, što može ukazivati na to da nešto nije u redu s klipovima, prstenima i brtvilom za ulje. Provjerite kada je promijenjen zupčasti remen.

5. Pregled i vožnju obavite obavezno po sunčanom danu, jer po kiši i sumraku, a kamoli mraku, ne vidite stvarno stanje. Dok vozite automobil ne slušajte radio, koncentrirajte se samo na rad motora i zvukove koje proizvodi automobil.

6. Rabljeni automobil odvezite u ovlašteni servis i pitajte treba li što mijenjati i popravljati. Taj budući trošak bez puno razmišljanja odbijte od cijene za koju se prodaje automobil. Ako vlasnik odbije smanjiti iznos, onda se lijepo zahvalite i tražite novi automobil.

7. Ako je dim iz auspuha taman ili čak plav, to znači da je auto prošlo veliku kilometražu i nije realno da ima samo 50.000 km.

8. Dotrajalost motora će se vidjeti u ovlaštenom servisu, a svaki iole dobar mehaničar može osjetiti nemiran rad motora koji se događa zbog istrošenih dijelova motora.

9. Ako podignete haubu, a ispod nje se nalazi uglancan i opran motor, to može pobuditi sumnju da pušta ulje, što opet govori o dotrajalosti motora ili neodržavanju.

10. Uredno ispunjena servisna knjižica jako puno znači i znak je da je vlasnik vozila pazio i mazio svoj automobil.

11. Ako kupujete preko oglasnika, najbolje je kupiti od osobe koja je vlasnik automobila, a ne od preprodavača. Preprodavača ćete lako prepoznati po tome što kada ga nazovete i pitate da zovete u vezi automobila, on će reći "u vezi kojeg automobila". Dakle, ima ih više na svom privatnom lageru. Takve preprodavače u načelu izbjegavajte.

12. Dobro proučite i broj šasije, te da li se podudara s brojem na drugim mjestima u automobilu.

13. Sjednite u automobil, upalite ga i vozite po ravnoj cesti i pustite volan; ako jako naglo skreće u jednu stranu, to pobuđuje sumnju da je auto pretrpjelo sudar.

14. Obavezno potpišite ugovor i ovjerite ga kod javnog bilježnika.

15. Ispod farova ne smije biti para ni kondenzacije.

16. Provjerite istrošenost diskova.

17. Ako su felge nakon vožnje zagrijane, znači da je negdje došlo do trenja ili da auto ima problema s kočionim sustavom.

18. Ako je na jednoj strani hauba primjerice odvojena pola cm od susjednog dijela karoserije, a s druge strane taj razmak je dva cm, to već pobuđuje ozbiljnu sumnju da je auto udareno.

19. Dignite sve tepihe i pogledajte ima li auto hrđe u unutrašnjosti.

20. Prije same kupnje vozila od privatne osobe utvrdite koliko točno trebate platiti poreza i drugih troškova. Podatke o tome možete naći na stranici Centra za vozila Hrvatske i Poreznoj upravi.

Slobodna Dalmacija