FOTO/VIDEO  Agilna, brza, precizna na upravljaču: HONDA CIVIC

superautomobil, honda
U godini kad dolazi dugoočekivani Civic Type-R s benzinskim turbomotorom od 310 KS i još nekoliko noviteta poput Jazza, crossovera HR-V te redizajniranog SUV-a CR-V redizajn Civica šlag je na torti njihovog najpopularnijeg modela uz koji mnogi i identificiraju taj japanski brend.

I na samoj prezentaciji naši domaći predstavnici Honda iz tvrtke Ruting, nisu krili zadovoljstvo i optimizam novim modelima koji će postepeno biti uvođeni na tržište tijekom godine.

Civic devete generacije je odlično osmišljen u samom startu, sportski atraktivan, praktičan i sjajan u vožnji. No, vrijeme radi svoje i dizajneri su se malo poigrali s olovkama tako da su u ovoj godini i hatchback i praktični Tourer dobili potpuno novi prednji kraj s atraktivnijim LED "potpisom" na svjetlima, nove bočne letvice, stražnja LED svjetla i branik. Iznutra prednja armatura više nije siva nego je vizualno usklađena s ostatkom interijera i crne boje. Zamijete se i nešto na dodir ugodniji materijali.
Honda Connect

I dalje su instrumenti na cockpitu poredani u dva nivoa. U gornjem "redu" nalaze se oni bitniji - brzinomjer, info ekran u boji, te indikatori ekonomičnosti. Ostatak opreme je zavidan, počevši od automatske klime, odličnog stereo sustava s USB ulazom, start-stop sustava, mjenjača sa 6 stupnjeva prijenosa, sustava za pomoć pri kretanju pri uzbrdici. Paketi opreme su bogati, pa i osnovni Comfort. On se nadopunjuje paketima Elegance, Sport, Lifestyle i Executive. Dodajmo i kako se Civic može opremiti svom silom sigurnosne opreme koja u određenom trenutku može spriječiti nesreću. Tu je upozorenje na frontalni sudar, upozorenje na mogući nalet na prepreku, nadzor izlaska iz prometne trake, automatski nadzor nad dugim i kratkim svjetlima, sustav prepoznavanja prometnih znakova, automatsko kočenje pri manjim brzinama (City-Brake Active system), aktivni tempomat, nadzor mrtvog kuta i upozorenje na nadolazeće vozilo s boka.

Novost je i sustav Honda Connect sa sedam inčnim ekranom osjetljivim na dodir koji može raditi samostalno s nekolicinom ugrađenih aplikacija i navigacijom, ili pak spojiti na pametni telefon koji onda preuzima ulogu "bazne stanice".
Raskošan prtljažnik

Sjedala su ugodna, s odličnim bočnim držanjem u zavojima. Ergonomija i prostor su ostali jednako dobri kao i ranije, stražnja „čarobna sjedala" također, gdje se podizanjem sjedalnog dijela otvara prostor za dodatni smještaj prtljage. Prtljažnik je za ovu klasu raskošan, osnovnih 475 litara zapremine naraste do 1380 litara. Kod Tourera prtljažnik je najveći u klasi, nudi 624 litre korisnog prostora, koji se jednostavnim preklapanjem stražnjih sjedala može povećati do zapremine od 1668 litara, te će bez problema "progutati" i dva bicikla ako je potrebno.

Hondini i-VTEC benzinski agregati i-DTEC dizelski agregati konstruirani su da isporučuju izvanredne performanse uz ekonomičnost i nisku emisiju štetnih plinova.

Hondin 1.4 i-VTEC agregat sa 100 KS ostvaruje odličan ekološki rezultat od samo 128 g/km emisije CO2. 1.8 i-VTEC agregat razvija 142 KS, ali nudi ekonomičnost kao kod agregata manje zapremine. Dizelski agregat 2.2 i-DTEC sa 150 KS ima emisiju CO2 od svega 109 g/km. Najzanimljiviji motor je svakako dizelski agregat 1.6 i-DTEC sa 120 KS i 300 Nm okretnog momenta, emisijom CO2 od 99 g/km te vrlo niskom potrošnjom goriva od svega 3,6 litara na otvorenoj cesti. Svi motori opremljeni su ručnin 6-tstupanjskim mjenjačima dok je automatik dostupan uz benzinski 1.8 litreni.
Agilna i precizna

Hondini konstruktori imali su jasnu viziju, željeli su napraviti automobil impresivnog upravljanja i vrhunske udobnosti. Stalnim testiranjima pronašli su idealan balans između upravljivosti i udobnosti istovremeno. U vožnji je ovo tipična Honda. Agilna, brza, precizna na upravljaču. Jednom riječju, zabavna. Cijene benzinskih modela kreću se od 146.990 kuna, dok dizeli stoje od 187.790 kuna naviše.