Arheolozi vjeruju da su otkrili kako su Egipćani prenosili teške blokove za izgradnju piramida

piramida
Arheolozi vjeruju da su napokon došli do odgovora kako su građene piramide. Otkriveni su fascinantni dokazi koji pokazuju kako su Egipćani oko 2.600 godina prije Krista prevezli 2.5 tona teške blokove vapnenca i granita čak 800 kilometara udaljene, da bi izgradili Veliku piramidu u Gizi, jedinu od Sedam čuda antičkog svijeta.

Velika piramida u Gizi, poznata i kao Keopsova piramida, visoka 148 metara, jedna je od najvećih piramida danas. Kako je nastala? Sada, vjeruju znanstvenici, kockice su se napokon posložile - otkriće drevnog papirusa, ceremonijalnog broda i genijalnog sustava vodovoda rasvijetlio je infrastrukturu koja je omogućila gradnju ovog svjetskog čuda.

Detaljno ispitani arheološki materijal pokazao je kako su tisuće vještih radnika prenosile 170.000 tona vapnenca duž Nila u drvenim čamcima koji su bili povezani konopcima, a mogli su se s lakoćom kretati i s velikim teretom zbog posebnog konstruiranog sustava kanala koji je bio izveden do kopnene luke koja je od baze piramide udaljena svega nekoliko metara.

Upravo je u kopnenoj luci Wadi Al-Jarf pronađen i svitak drevnog papirusa koji je dao novi uvid u važnost i ulogu koju su imali čamci u gradnji piramide, prenosi Daily Mail.

Drevni papirus je ispisao Merer, nadglednik koji je bio zadužen za tim od 40 elitnih radnika. To je jedini podatak iz prve ruke o izgradnji Velike piramide i detaljno opisuje kako su kamenja od vapnenca isporučena nizvodno od Ture do Gize.

U svom dnevniku Merer također opisuje kako je njegova skupina radnika bila uključena u preobrazbu krajolika, otvarajući goleme brane za preusmjeravanje vode iz Nila i usmjeravajući ga do piramide kroz umjetne kanale.

Iako je već odavno poznato da je granit iz unutarnje komore piramide donešen iz Asuana, 850 kilometara južno od Gize, a kamen vapnenac iz Ture udaljene 13 kilometara, arheolozi se do sada nisu nikako mogli usuglasiti o detaljima oko toga kako su ti materijali transportirani.