Arheolozi oduševljeni onim što su našli na dubini od 40 metara u Jadranu

jadransko more, arheolozi, pronalazak
Ronioci iz Odjela za podvodnu arheologiju pri Hrvatskom restauratorskom zavodu u suradnji s tvrtkom Jadranski ronilački servis i zagrebačkim ronilačkim klubom ZG SUB danas su proveli istražnu akciju na podvodnoj olupini "torpiljarke". Iako na dnu leži već 70 godina, olupina je službeno otkrivena tek prije mjesec dana, a razlog tome je, navodi voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Igor Miholjek, činjenica da se nalazi usred plovnog puta u šibenskom kanalu, na lokaciji gdje su zabranjene ronilačke aktivnosti.

Miholjek je rekao kako je olupina u odličnom stanju. Osim pramca koji je zahvaćen bombardiranjem, dvije trećine trupa jasno su vidljivi i nalaze se na dubini od 38 do 45 metara.

Nijemci ga potopili kako ne bi dospio u ruke partizana

Brod se nalazio u Šibeniku na maskirnom vezu, no pogođen je u bombardiranju 25. listopada 1944. godine. Tri dana je plutao, a potom su ga Nijemci sami potopili kako ne bi dospio u ruke partizana. Prije potapanja, nastavlja Miholjek, Nijemci su s "torpiljarke" skinuli sve što se moglo iskoristiti - dio naoružanja i torpeda. O tome, istaknuo je, svjedoči crno-bijela fotografija na kojoj je vidljivo kako vojnici s rive na Martinskoj u šibenskom kanalu izvlače torpeda na kopno.

Prva saznanja o postojanju podvodne olupine u šibenskom kanalu restauratorima je donioZoran Dilibašić iz ronilačkog kluba ZG SUB, i to upravo preko fotografije koju je pronašao na internetu. Riječ je, kazao je, o crno-bijeloj fotografiji snimljenoj u vrijeme potonuća broda, na kojoj se lokacija može odrediti prema vili koja se nalazi u pozadini na ulazu u šibenski kanal.

Na taj su način, zapravo, ronioci i locirali olupinu, budući da detaljnije informacije o njezinoj lokaciji nisu pronašli. Dilibašić napominje kako je iz arhiva vidljivo da je brod na dno sa sobom povukao i dva člana posade koji su poginuli u bombardiranju, a kapetan je ranjen.

Pronađene i kutije s municijom

Ronioce je poslužila dobra vidljivost, ali i dočekala gomila nalaza razasutih oko broda, rekao jeIvica Gulin iz Jadranskog ronilačkog servisa. Oko broda, naveo je, pronađene su kutije s municijom koja je popadala s "torpiljarke" u vrijeme potonuća, a vidljiva su i torpeda. Gulin je kazao i da brod ima i top trocjevac koji je u odličnom stanju, uzimajući u obzir da se nalazi pod vodom punih 70 godina.

Istraživanja na lokalitetu će se nastaviti, a Odjel za podvodnu arheologiju već je uputio zahtjev šibenskim konzervatorima za privremenu zaštitu olupine, s krajnjim ciljem njezinog proglašenja kulturnim dobrom.

Hina