Američki naučnici slušaju kako raste trava

rast trave
- Vjerujemo da rast biljke prouzrokuje milijune minijaturnih lomova vlakana, a ti lomovi navode biljku da ih popravlja - objašnjava Douglas Cook sa Univerziteta New York.

Američki naučnici imali su veoma dobar razlog da postave minijaturne mikrofone na stabljike kukuruza: željeli su da bolje razumiju proces rasta kako bi našli način da spriječe da vjetar ne polomi stabljike kukuruza. A takva olujna nevremena u ovo doba klimatskih promjena sve češće uništavaju dijelove zasada u područjima SAD gdje se kukuruz tradicionalno uzgaja.

Kukuruz je tamo jedna od najvažnijih žitarica koje se godišnje ubere oko 350 milijuna tona. Ali zbog oluja se redovno gube ogromne količine kukuruza. Upravo tim mikrofonima utvrdili su da je stabilnost stabljike naravno poremećena minijaturnim lomovima u vlaknima koje onda možemo da slušamo, ali da ti lomovi jednostavno ne mogu da se izbjegnu, pogotovo u periodu kada kukuruz brzo raste.

To je jednostavno proces rasta vlati trave - i to bi u suštini i nama moglo da bude poznato. I čovjek će tijekom vježbanja i neuobičajenih mišićnih aktivnosti lako da osjeti bol u mišićima. Taj bol u ljudskim mišićima zapravo prouzrokuje lom mišićnih mikrovlakana u sarkomerima, a upravo ti lomovi dovode do rasta "novih mišića".

Naučnici su tako ustanovili šta jedino može da pomogne da vjetar ne polegne urod: mi imamo kosti, a kod kukuruza je presudno lišće koje daje stabilnost stabljici. Zato se traži sorta kukuruza sa snažnijim i tvrđim lišćem koje će pomoći protiv olujnih vjetrova.