Ako putujete avionom ovo istraživanje moglo bi vas zabrinuti

avion, istraživanje, gripa, siječanj, avionske karte, putovanja, let avionom, stvar, žena

Osobe koje se nalazi toliko blizu zaraženom putniku imaju 80 posto izgleda da "pokupe" virus, a kod svih ostalih putnika u kabini zrakoplova vjerojatnost je manja od tri posto. Po ranijim su istraživanja u opasnosti od zaraze bili svi putnici koji su sjedili do dva reda ispred i iza zaražene osobe.

Znanstvenici su pozorno pratili stanje zaraženih putnika na 10 međukontinentalnih letova kako bi ustanovili kolika je mogućnost zaraze ostalih putnika respiratornim infekcijama poput SARS-a i gripe, bolestima koje se prenose kapljičnim putem, govorom, kihanjem i kašljanjem. Čestice virusa pritom ostaju u zatvorenom prostoru i postaju mogući izvor zaraze. U njima je puno infektivnih čestica. Naime, u kapljici sline pri kihanju ima i do 10.000 infektivnih doza.

"Istraživanje ne ide u prilog tradicionalnom vjerovanju po kojemu će samo jedna osoba koja kihne ili zakašlje u bilo kojem dijelu kabine zrakoplova zaraziti sve putnike na tom letu", kazao je dr. Robert Glatter, zaposlenik u Hitnoj pomoći bolnice Lenox HIll u New Yorku, koji nije sudjelovao u studiji. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su i da članovi kabinskog osoblja koji boluju od neke zarazne bolesti dišnog sustava prosječno zaraze oko 4,6 putnika po letu.

"Zbog toga je iznimno važno da kabinsko osoblje ne radi u takvom stanju", ističu američki znanstvenici. Brisevi na respiratorne viruse uzeti sa sigurnosnih pojaseva i pomičnih stolića pokazali su se negativnima, što upućuje na to da se bolesti infektivnih puteva šire kihanjem i kašljanjem, a ne česticama koje padnu na razne površine u zrakoplovu. Pozornost treba pridati pranju ruku ili upotrebi vlažnih maramica s dezinficijensima i antiseptikom, ističe Glatter.

Istraživanje su proveli znanstvenici s dvaju sveučilišta: Emory i Georgia Institute of Technology, a rezultate su objavili u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Izvor: vecernji.hr