Ako iznajmljujete stan, imajte na umu ova zlatna pravila

stan, iznajmljivanje, stanodavac
Stan mora biti u dobrom, održavanom stanju. Najmoprimac uglavnom neće ulagati u nešto što nije njegovo vlasništvo. Stoga, vodite računa o servisiranju bojlera i drugih kvarljivih uređaja, a tekuće popravke rješavajte u dogovoru sa svojim najmoprimcem.

Većina najmoprimaca želi namješten stan koji podrazumijeva opremljenu kuhinju (pećnica, hladnjak) perilicu za rublje, raspoloživi ormar. Međutim, ukoliko imate nenamješten stan radije ga nemojte namjestiti za najam nego da štedite na namještanju jer će nenamješten lakše naći svoje najmoprimce od škrto namještenog.

Ukoliko je vaš stan za najam u blizini fakulteta pa je time privlačan mlađoj populaciji, primjerice studentima, prilagodite ga njihovim potrebama (ubacite dodatni ležaj), a ukoliko ga planirate dati u najam, recimo, višečlanoj obitelji računajte na to da se zahtjevi stanovanja ipak mijenjaju.

Važno je, također, da raspolažite sa što više informacija o vašem stanu i okolici kako bi olakšali najmoprimcu, a time i sebi. Ako uz stan ne dolazi parkirno mjesto raspitajte se o mogućnostima parkiranja u ulici ili blizini stana.

Ne zaboravite da bi vaš odnos s najmoprimcem trebao biti baziran na povjerenju. Budite mu na raspolaganju, ali nemojte se ponašati kao da on nema nikakva prava kad je riječ o stanu. U ovakvom odnosu nužno je da su obje strane zadovoljne.

poslovni.hr