8 trikova za najlakše čišćenje doma

žena čišćenje

1. Nakupine kamenca u glavi tuša

Nakupine kamenca mogu vrlo lako uzrokovati začepljenje glavice tuša i tako s vremenom oslabiti pritisak vode. Kako bi očistili te tvrdokorne nakupine, napunite plastičnu vrećicu s octom. Zatim odvrnite glavu tuša i uronite ju u vrećicu s octom. Pobrinite se da je vrećica čvrsto zavezana i ostavite ju tako preko noći. Ocat će učiniti svoje i razbiti kamenac do jutra.

2. Tvrdokorne mrlje na tavicama i loncima

Ako vam se dogodilo da ste zapekli hranu tijekom kuhanja i ostale su vam tvrdokorne naslage koje teško odlaze lonac ili tavicu napunite toplom vodom, stavite soda bikarbone i pustite neka odstoji. Ujutro spužvicom za čišćenje lagano operite, a zatim isperite mlakom vodom.

3. Masnoća na štednjaku

Čišćenje masnoće sa štednjaka može biti izazovan posao. Prije nego navečer legnete u krevet dijelove štednjaka očistiti uz pomoć otopine amonijaka. U plastičnu vrećicu stavite ¼ otopine amonijaka, a ujutro kada se probudite masne i tvrdokorne naslage biti će prošlost.

4. Hrđa na metalnim predmetima

Ovaj problem možete pokušati riješiti s kolom. Namočite predmet koji vam je zahrđao preko noći, a zatim ujutro još lagano iščetkajte.

5. ''Mokre'' mrlje na tepihu ili kauču

Ako ste slučajno povratili po kauču ili tepihu te vam je tako pokućstvo postalo žrtva ljepljivog i mokrog nereda, ne brinite. Napravite smjesu od sode bikarbone i vode. Uzmite žlicu i na željeno mjesto raširite tu smjesu. Pustite neka se osuši preko noći, a kada se probudite ostatak smjese samo usisajte.

6. Kamenac u posuđu

Ako vam se zna događati da vam se kamenac nakuplja u čajniku, nema mjesta za paniku. Narežite limun, smjestite ga unutra i dodajte vodu. Pustite neka voda zakipi, a zatim čajnik maknite s vatre i ostavite preko noći. Limunska kiselina će izvući kamenac.

7. Dječje igračke za kupanje

Gumene patke i plastični brodovi ponovno mogu biti kao novi ako u litru vode umiješate ¾ šalice octa. Ujutro igračke temeljito isperite i pustite da se osuše.

8. Mrlja od crvenog vina

Ako ste prolili vino po svome omiljenom tepihu, na mrlju nanesite sol i pošpricajte mineralnom vodom. Ostavite preko noći, a ujutro operite tepih.

Izvor: zadovoljna.hr