7 pravila uz koja ćete lakše preživjeti +40 celzijevaca

ventilator, klima uređaj, vremenska prognoza, pravila, vrućina, savjeti, vremenska prognoza, narančasto upozorenje, vremenska prognoza, meteoalarm, meteorolška prognoza, meteo alarm, meteorolozi, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vremenska prognoza, ventilator, klima, klima uređaj, ventilator, vrućina, ljetna vrućina, toplotni udar, znojenje, neznojenje

1. Izbjegavajte direktno sunce

Bez obzira nalazili se na moru ili ste u gradu - izbjegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Morate li izaći pobrinite se da odjeću i glavu zaštitite odgovarajućom odjećom i šeširom.

2. Zaštita od sunca
Sve izložene dijelove kože namažite s kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite namazati uške, stražnji dio vrata i kapke, što je jedna od najčešćih greški koje radimo kada se izlažemo suncu.

3. Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštiti i ovaj dio tijela. Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možete izbjeći ako nosite sunčane naočale s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte robusnije modele naočala koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tekućine

Prosječna osoba tijekom dana treba popiti 8 čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tekućine kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvijek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

5. Nemojte se previše naprezati

Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara. Ograničite količinu aktivnosti s kojima ćete se baviti tijekom dana, a izbjegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

6. Zamračite stan

Spriječite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar dio doma okrenut prema istoku. Najbolje je navući zastore na prozore, ugasite svijetla u domu, isključite štednjake i druge kućanske aparate koji generiraju toplinu.

7. Ne pretjerujte s rashladnim uređajima

Imate li potrebu umjetno rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima uvijek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog područja ne prelazi 7 stupnjeva kako ne biste tijelo doveli u temperaturni šok. 

Izvor: zadovoljna.hr