7 pogrešaka koje radimo nakon treninga

trening napor, savjeti, pogreške

1. pogreška: Preskačeš hlađenje nakon vježbanja

Kako bi se puls i krvni pritisak vratili na normalnu razinu, bitno je nakon napornog treninga izvesti i nekoliko laganih aerobnih vježbi, poput hodanja na traci.

2. pogreška: Zaboravljaš se istegnuti

Istezanje nakon treninga može pomoći da drugi dan ne dođe do upale mišića. Joga se pokazala kao odličan izbor, pa sljedeći put prije odlaska pod tuš napravi nekoliko vježbi.

3. pogreška: Ne jedeš nakon treninga

Hrana prije vježbe daje snagu, a nakon kraja treninga pomaže mišićima da se oporave. Idealno je pojesti kombinaciju ugljikohidrata i proteina (poput grčkog jogurta, borovnica i orašastog voća).

4. pogreška: Ne mijenjaš odjeću

Koliko god da su tajice ili hlačice udobne, nakon treninga se odmah trebaš presvući kako ne bi došlo do gljivične infekcije. Svaka teretana ima svlačionicu pa se nakon vježbanja odmah presvuci u čistu odjeću.

5. pogreška: Ne tuširaš se

Preskakanje tuširanja vjerojatno će te učiniti najmanje popularnom osobom u sobi. No, još gore od toga - znoj može uzrokovati razvoj bakterija, pa zna doći do raznih osipa.

6. pogreška: Voliš se počastiti pićem

Votka i gazirani sok ne računaju se kao obrok nakon treninga. Alkohol nakon tjelovježbe uzrokuje dehidraciju, usporava rast mišića te povećava rizik od krvnih ugrušaka. Najbolje je piti vodu 30 minuta nakon teretane, a zatim se slobodno možeš počastiti čime god hoćeš.

7. pogreška: Ne spavaš dovoljno

Spavanje je vrlo bitno kad dođe do oporavka tijela nakon treninga. Dobar san omogućit će tijelu da izgradi snažnije mišiće.

Izvor: index.hr