6 pravila za najučinkovitije drijemanje

spavanje
...da se odupirete prehladama te da poboljšate svoje kardiovaskularno zdravlje, piše Večernji.hr.

No, ponekad se zna dogoditi da se nakon takvog spavanja osjećate još umornije nego što se bili prije nego ste legli. Da se takve stvari ne ponavljaju slijedite ove savjete.

Alarm postavite na oko 20 minuta

Doktor Christopher Winter smatra da je 20 do 25 minuta odmora savršeno za većinu ljudi. To je dovoljno vremena da se osjećate svježe, a nedovoljno dugo da upadnete u dublje faze sna. Kada se pokušate probuditi usred dubokog sna počnete teturati usred hodanja.

Ako vam je ovo prekratki interval i žudite za dužim spavanjem možda je to signal da s vama nešto nije u redu. Doktor Omar Burshtin preporučuje da tada koristite uređaj za praćenje kvalitete sna koji će vas probuditi dok ste u najlakšoj fazi spavanja.

Spavanac odradite u ranijim fazama dana

Winter smatra da je kod drijemanja važna dosljednost jer ako često idemo odmarati u isto vrijeme to će istrenirati tijelo tako da ubuduće zna kada dolazi vrijeme odmora. Winter predlaže da taj odmor tempirate za kasno jutro ili rano poslijepodne. Tako vam ovaj spavanac neće ometati noćno spavanje.

Bez svjetla

Kao što je poznato da svjetlo gadgeta koje koristimo prije spavanja može ometati san i kvalitetu spavanja, tako i svjetlost sunca (kao i gadgeta) može ometati san i kvalitetu tijekom drijemanja. Osjetljivost ljudi na svjetlo nije jednaka kod svih. Nekima će biti dovoljno da zamrače sobu dok će drugi morati koristiti i maske za spavanje.

Uvucite se u krevet

Spavanac u krevetu može pomoći kod smanjenja vremena potrebnog da zaspete i također vas makne od sve što se događa u dnevnom boravku. No, ako pokušavate odrijemati na mjestu gdje nemate krevet pokušajte leći u horizontalni položaj.

Neutralizirajte buku

Svi znaju da vas bučno okruženje može sprječavati da zaspete i također vas može probuditi iz sna. Ako ne možete neutralizirati buku u vašem okruženju, probajte koristiti čepiće za uši. Ako vam je taj osjećaj čepića neugodan, Winter preporučuje korištenje uređaja za ‘bijeli šum' koji će prikriti nagle promjene volumena zvuka i njegove frekvencije koji su odgovorni za buđenje.

Udišite lavandu

Prema studiji iz 2012. godine, ispitanici koji su zaspali uz miris lavande spavali su bolje i lakše su se budili. Ako prije drijemanja i spavanja udišete lavandu mozak će "povezati stvari" i shvatiti da je vrijeme za spavanje.

- Miris je jedan od osjetila koje naš mozak najjače veže za pamćenje. Iskoristite to - poručuje Winter.