5 stvari koje nikada ne biste smjeli reći konobarima

konobari, konobarica, konobar, dobitak, konobarica
Biti uslužan i nasmijan cijelo vrijeme smjene, koja je nerijetko i duža od osam sati, često i bez pauze, nije nimalo lagan zadatak. Tome dodajte još i pregršt informacija koje moraju pamtiti kod narudžbi, posebice višestrukih, neplaćene prekovremene sate, ali i neljubazne i pripite goste te suzdržanost i aktivno slušanje u službi psihijatra, i dobit ćete formulu za jedno od najstresnijih zanimanja.

Nedostatak slobodnog vremena za obitelj i odmor moglo bi se također svrstati na listu okolnosti koje otežavaju ovo zanimanje. A gosti koje konobari i konobarice poslužuju, ponekad i nesvjesno, dodatno otežavaju posao.

Evo što im ne biste nikada trebali govoriti...

"Daj mi..."

Zapovjedni ton klijenta prema konobaru nikako nije primjeren. On je tu da vas usluži, ali ne da mu/joj naređujete. "Molim Vas, mogu li dobiti..." znatno je bolja opcija. I pristojnija, u najmanju ruku.

"Hvala, slatkice..."

Konobaru ili konobarici se trebate lijepo zahvaliti, ali ovakvo obraćanje "s visoka" nikako nije primjereno jer na ovaj način ne poštujete osobu koja vas je uslužila niti njeno radno mjesto. Takvo nešto zasigurno ne biste izgovorili službenici na šalteru banke, koju vidite prvi put u životu.

"Što je ovo, ovo nije ono što sam naručio/la..."

U redu je vratiti nešto što vam je krivo donešeno na stol, to vi plaćate, ali nikako nije u redu napadati konobare zbog krive isporuke jela ili pića. Ako imate u vidu da ste im vi možda 50-ti ili 120-ti gost tog dana, puno je bolje zadržati dozu humanosti i lijepo zamoliti da vam se narudžba promijeni. Uostalom, nisu nužno konobari ti koji su krivi za propust iz kuhinje ili šanka.

"Premjestit ćemo se za onaj stol..."

Konobari su podijeljeni po "sektorima" unutar restorana ili kafića i svatko "pokriva" svoj dio tog prostora. Nakon što ste sjedili neko vrijeme za stolom pa se odlučili d abiste ipak sjeli na neko drugo mjesto, otežat ćete konobarima jer će vas možda morati poslužiti netko drugi.

"Mogu li dobiti tvoj broj...?

Ili ga napisati na račun i ostaviti..To je svakako nešto nikako ne biste trebali raditi. Niti nekome na cesti ne pristupate na taj način da dijelite svoje brojeve telefona šakom i kapom, zar ne? Konobari i konobarice nisu tu da nađu ljubav svog života, već da odrade svoj posao za koji su plaćeni, baš kao i bilo tko drugi na svom radnom mjestu. Njihov je posao da budu uslužni, nasmijani i pristupačni. To ne znači da vam se netko od konobara nasmijao jer želi s vama izaći na večeru.

Vecernji list