5 pravila za švedski način života kojem svi trebamo težiti

pravila, švedski život

Lagom se povezuje sa štednjom, poštenjem i kreiranjem ravnoteže u životu. Za razliku od hygge koncepta koji se vezuje uz osjećaje, lagom bi bio duhovna vodilja koja promiče samodisciplinu i umjerenost, te nas potiče da preuzmemo kontrolu nad vlastitim životima tako što ćemo živjeti skromno, ali i produktivno.

Stoga započnite 2017. godinu s novim pogledom na život u lagom stilu.

1. Minimalno i nenametljivo

Naglasak je na sirovoj ljepoti nedovršenih površina, točnije na prirodnim materijalima. U svoj interijer dodajte komade namještaja na kojima je vidljiva majstorska vještina. Kod lagom koncepta bitan je pragmatični pristup radu i životu.

2. Zelenilo i svježe bilje

Dio novca možete sačuvati ako se odlučite na uzgajanje vlastite hrane. Ne mora to biti veliki vrt, dovoljna je i prozorska klupica, samo pomno izaberite nekoliko namirnica od kojih ćete imati najveću korist. Također, bilje je vrlo jednostavno za uzgajati te na jednostavan način mogu obogatiti neko jelo ili pak u potpunosti promijeniti njegov okus.

3. Recikliranje

Još jedna stavka koju lagom naglašava je smanjenje proizvodnje otpada, odnosno ponovno korištenje i recikliranje onoga što se može, poput biljki za kompost, papira, kartona, trave, sirovog povrća i prirodnih vlakana poput pamučnih i vunenih tkanina.

4. Žarulje

Smanjite svoj ekološki otisak korištenjem LED žaruljica koje štede električnu struju. One su također štedne i za vaš novčanik, jer duže traju od običnih žarulja. Naravno, ne zaboravite zagasiti svjetlo kada izlazite iz prostorije ili kada vam zapravo nije potrebno.

5. Uspostava sklada

Gnjavaža s kojom se najradije ne bismo bavili je pospremanje nereda, no i sami znate da kada napokon završite sa svim spremanjem osjećate se puno bolje i zadovoljnije. Vrijeme je da ponovno uspostavite sklad u svom domu, i to što jednostavnije, primjerice pomoću bolje organizacije i efikasnijeg načina skladištenja stvari.

Izvor: zadovoljna.hr