5 ideja za iskazivanje zahvalnosti

Dr. Shrand nudi jednostavne, ali iznenađujuće učinkovite ideje za izražavanje zahvalnosti.

Napišite pismo

Jednom tjedno pošaljite pismo ili e-mail zahvalnosti osobi koja je učinila nešto za vas. Zahvala može biti za nešto veliko, nešto malo, nešto nedavno ili davno. Bez obzira za što se zahvaljivali, odvojite nekoliko minuta kako biste određenoj osobi dali do znanja koliko cijenite njen čin. Bit ćete zaprepašteni koliko će ovaj čin podići vaše raspoloženje.

Iznenadite osobu koju ne poznajete

Platite kavu osobi koja stoji iza vas u redu u kafiću. Ovaj jednostavan čin ljubaznosti može toj osobi uljepšati dan i potaknuti ju da učiniti nešto slično za nekog drugog. Topli napitak ili obrok možete kupiti i osobi koja je prisiljena prositi na ulici kako bi skupila sitniš za kruh i mlijeko.

Izrecite neočekivano "hvala"

Izrazite zahvalnost ljudima koji rade važne poslove, a koje često uzimamo "zdravo za gotovo". Na primjer, nazovite svoju lokalnu udrugu za spas i zaštitu životinja kako biste im odali svoje priznanje za sve što rade. Njima će to puno značiti.

Budite zahvalni za vlastito postojanje

Nemojte zaboraviti sami sebe, tu i tamo, potapšati po leđima iz zahvalnosti. Nije da si morate kupiti dar ili išta takvo materijalno, međutim, uzmite trenutak kako biste prepoznali vlastiti trud i koliko činite za druge. Ovaj jednostavan čin ponekad može biti dovoljan za ublažavanje stresa i sumnje u sebe.

Krug zahvalnosti

Razmislite o započinjanju nove tradicije: kruga zahvalnosti. Okupite svoje najmilije prije spavanja kako bi svaka osoba mogla reći nekoliko riječi zahvalnosti članovima obitelji. Svaka izgovorena riječ predstavlja prekrasan podsjetnik na to koliko je svaki član obitelji važan onom drugom. Ako nemate obitelj, pribilježiti nekoliko riječi zahvale u svoj dnevnik zahvalnost koji ćete čuvati na noćnom ormariću.

izvor: ordinacija.hr