5 grešaka koje brišu sav trud uložen u vježbanje

tjelovježba

1. Zaboravljate se istezati

Nakon vježbanja mišići su napeti uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smjeli preskakati. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećat će se fleksibilnost tijela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vježbanja reducira bol u mišićima koja bi se mogla pojaviti i idući dan.

2. Ne dajete vremena organizmu da se ohladi

Vježbanjem naše tijelo tjera srce da brže radi i potrebno nam je više kisika kako za srce tako i za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vježbanja leći i odmarati se. Umjesto da se odjednom "ugasite", smirite tempo vježbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ukoliko pak naglo prestanete s vježbanjem, dok su otkucaji srca najbrži,a tijelo treba najviše kisika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrtjeti.

3. Jedete odmah nakon vježbanja

Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljikohidratima poput proteinskih shakeova i jogurta pomiješanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. No, s prvim obrokom trebalo bi sačekati 15 do 30 minuta nakon vježbanja.

4. Zaboravljate dovoljno hidratizirati organizam

Kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu vježbanjem potrebno je unositi dovoljno tekućine. To je važno i zbog toga jer će dovoljno tekućine smanjiti mišićnu osjetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

5. Ne spavate dovoljno

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vježbanja je važnost sna. Tijelo treba okrepu i energiju kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno na jedan način kao da kažnjavate sami svoje tijelo.

Izvor: zadovoljna.hr