FOTO  41.SGJ - Nastup Gernota Süßmutha, Jelene Očić i Franka Immo-Zichnera

samoborska jesen, samobor

Povratkom na mjesto gdje ih je samoborska publika već nekoliko puta dočekala s velikim oduševljenjem, violinist Gernot Süßmuth i violončelistica Jelena Očić ponudili su na 41. Samoborskoj glazbenoj jeseni još jednu sjajnu glazbenu večer. Ovaj put bili su i dodatno ojačani uvaženim profesorom klavira iz Berlina s velikom diskografijom iza sebe, pijanistom Frankom Immo-Zichnerom.
Na recitalu u četvrtak, 29. rujna u župnoj crkvi svete Anastazije okupljene je na samom početku iznenadio Gernot Süßmuth koji je početak glazbenog druženja iskoristio da bi izrazio svoje oduševljenje violinom na kojoj će izvesti koncert - riječ je o violini iz zbirke vrhunskog domaćeg graditelja violina dr. Franje Kresnika, čiju je kvalitetu Süßmuth usporedio s onom najpoznatijih talijanskih graditelja. To je i demonstrirao kratkim Bachom. Inače, tijekom trajanja Samoborske glazbene jeseni u Galeriji Prica i traje izložba o dr. Franji Kresniku.
Trio je za početak izveo 1. klavirski trio u Es-duru, op. 1 Ludwiga van Beethovena, četverostavačno djelo posvećeno skladateljevom tadašnjem meceni Carlu von Lichowskom. Središnji dio nastupa pripao je Johannesu Brahmsu i 3. Klavirskom triu u c-molu, op. 101, možda i jednom od najintenzivnijih djela ovog njemačkog skladatelja. Za veličanstvenu završnicu odabrali su 1. Klavirski trio u d-molu, op.49 Felixa Mendelssohna, jednu od njegovih najpopularnijih komornih skladbi.


Gernot Süßmuth njemački je violinist koji je već u dobi od devet godina prvi put nastupio kao solist uz orkestar. Nakon diplome berlinske Visoke škole za glazbu Hanns Eisler, postao je koncertni majstor Simfonijskog radijskog orkestra u Berlinu, potom i Berlinske državne kapele te Wimarske državne kapele. Utemeljitelj je Klavirskog kvarteta Aperto te je umjetnički ravnatelj Komornog orkestra Europske unije, a osim kao izvođač aktivan je i kao pedagog.

Hrvatska violončelistica Jelena Očić svojim je energetskim, poetskim i virtuoznim sviranjem zaslužila pohvale europske, američke i azijske publike i kritike. Nastupa kao solistica u suradnji s međunarodnim orkestrima i komornim sastavima, a kao komorna glazbenica surađivala je, među ostalima, s Boginom, Mendelssohnom, Gallardom, Bergerom, Lovatom i nedavno preminulim Greenhousom. Iza nje je i niz snimljenih te objavljenih materijala, a najnoviji CD snimila je u suradnji sa svojom sestrom, orguljašicom Ljerkom Očić i posvećen je djelima iz razdoblja baroka.
Frank Immo-Zichnerom njemački je pijanist iznimno širokog repertoara koji često izvodi glazbu zanemarenih ili zaboravljenih autora. Nastupio je u više od 30 zemalja svijeta, među ostalima na uglednim festivalima kao što su Schleswig-Holstein Misikfestival, Kissinger Summer, Moscow Autum Festival, Berliner Festwocken, Sligo Festival Ireland, Berlin Bienale i Westfalen Classics Festival. Izdao je i oko 25 nosača zvuka za koje je primio brojne nagrade. Aktivan je i kao pedagog te predaje na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu za glazbu u američkom Bloomingtonu.

 

U petak, 30. rujna na Samoborskoj glazbenoj jeseni očekuje nas nastup Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića. Na programu su djela Chopina, Josipa Štolcera Slavenskog i Wolfganga Amadeusa Mozarta, a posebno ističemo i izvedbu skladbe mlade hrvatske umjetnice Sare Glojnarić, B-SIDE: Tschai 4/1 za orkestar, pametne telefone i megafone. Koncert počinje u 20:30 sati (termin je pomaknut s ranije najavljenih 20 sati zbog tehničko-organizacijskih razloga) u Franjevačkoj crkvi u Samoboru.