4 prirodna lijeka za masnu kosu

lijek, prirodno sredstvo, masna kosa

To se može dogoditi iz više razloga kao što su hormonalne promjene, prekomjerni stres, masna hrana i loša njega kose. Masna kosa ne izgleda lijepo i njegovano te je sklonija peruti i svrbežu vlasišta. Iz tog je razloga vrlo važno kontrolirati stanje masne kose te održavati vlasište čistim. Međutim, svakodnevno šamponiranje nije uvijek dobra ideja. Kemikalije u nekim šamponima mogu dodatno pogoršati problem.

Srećom, postoje prirodni lijekovi za masnu kosu koje možete koristiti kako bi smanjili prekomjerno mašćenje kose i postigli svjež izgled danima.

1. Jabučni ocat

Jabučni ocat je učinkovit prirodni lijek za masnu kosu. Octene kiseline u njemu pomažu uravnotežiti pH vrijednost vlasišta, što pak pomaže u kontroli izlučivanje viška ulja i smanjuje nakupljanje ulja na kosi. Osim toga, jabučni ocat djeluje i kao tonik koji će učiniti kosu mekom i sjajnom.

Priprema:

Pomiješajte 2-3 žlice jabučnog octa i 1 šalicu vode. Nakon pranja kose s blagim šamponom, koristite ovu mješavinu kako bi ju isprali. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim kosu isperite hladnom vodom. Ponovite dva ili tri puta tjedno.

2. Sok od limuna

Limun je odličan za različite tipove vlasišta i probleme s kosom, uključujući i masnu kosu. Sadrži mnoge važne vitamine i minerale koji pomažu održati kosu zdravom. Kiselina iz limuna može uravnotežiti pH vrijednost vlasišta i kontrolirati izlučivanje ulja.

Priprema:

Pomiješajte sok od 2 limuna i 2 šalice destilirane vode. Po želji možete dodati i 3 žličice meda. Nanesite ovu smjesu na vlasište i kosu te ju umasirajte. Ostavite 5 minuta da djeluje, a potom isperite mlakom vodom. Ponovite 3 puta tjedno za bolje rezultate.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo učinkovit način za smanjenje masnoće vlasišta. Ona pomaže uravnotežiti pH vrijednost vlasišta i smanjiti neugodan miris.

Priprema:

Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu u omjeru 1:3 i napravite tijesto. Nanesite ga na vlažnu kosu. Ostavite nekoliko minuta da djeluje, a zatim isperite kosu toplom vodom. Koristite ovaj tretman jednom ili dva puta tjedno.

Isto tako, kada nemate vremena oprati kosu, možete koristiti sodu bikarbonu kao suhi šampon. Stavite malo sode u svoje ruke i protrljajte kroz kosu. Potom uzmite četku za kosu i dobro ju počešljajte. Soda bikarbona će upiti svu masnoću.

4. Jaja

Jaja mogu poslužiti kao odličan regenerator za kosu. Osim toga, bjelanjak služi za borbu protiv masne kose, a žumanjak je prepun proteina koji jačaju kosu.

Priprema:

Nanesite pola šalice tučenog bjelanjka na vlažnu kosu i ostavite ga da djeluje 15-20 minuta. Isperite kosu i operite ju s blagim šamponom. Ponovite ovaj postupak jednom u dva tjedna.

Pomiješajte 2 tučena žumanjka s 2 žlice soka od limuna. Nanesite ovu smjesu na vlažnu kosu. Ostavite ju 5 minuta, a zatim operite kosu s blagim šamponom. Koristite ovaj tretman 2-3 puta tjedno.

Izvor: kiwi.hr