15 načina za smirivanje stresa na poslu u 1 minuti

posao, posao iz snova, razgovor za posao, posao, razgovor za posao, posao, posao iz snova, razgovor za posao, posao u inozemstvu, stres, savjeti, posao, stres, bijes, posao, istraživanje, pitanja, otkaz i otpust, posao, posljedice, stres, prirodne emocije, stres, uticaj na zdravlje, emocionalno zdravlje, stres, briga, ljudi, životna dob, apatija, stres, uzroci stresa, vrijednost, društvene mreže, novi zakon

1. Duboko diši. To nije samo nešto što će ti netko reći da se umiriš. Kad si pod stresom, tvoje tijelo ispušta adrenalin koji proizvodi još veću količinu stresa i dovodi do panike. Polagano i duboko disanje spušta razinu adrenalina, pa je time i jako teško biti pod stresom dok duboko dišeš.

2. Zapitaj se: Hoće li ovo biti bitno za pet godina?" Sagledamo li situaciju iz nešto većeg konteksta, ona se možda neće činiti onako groznom kakvom se čini toga trenutka.

3. Zasladi se komadićem tamne čokolade. Čokolada. Najbolji borac protiv onog dijela mozga koji je zadužen za vikanje: „POŽAR! POŽAR! KUĆA ĆE IZGORJETI!" Čokolada je zadužena za ispuštanje dopamina u mozgu i trenutno će umiriti situaciju.

4. Crtkaraj. Ne, ne moraš znati crtati, ali i najmanje crtkarenje iziskuje određenu količinu kreativnosti koja će vas umiriti i u najgorim trenutcima.

5. Usredotoči se na pozitivne dijelove. Opsednutost najgorim dijelom dana garantira loš ostatak dana. Jedan je projekt propao jer si se previše usredotočila na drugi? Pa što? Drugi je bio uspješan i to je nešto što bi te trebalo činiti sretnom!

6. Uzmi trenutak za YouTube. Pogledaj neki smiješan video. (Ili onaj gdje male curice velikima daju savjete?). Naposljetku, smijeh je pozitivan i odaje povjerenje i socijalnu povezanost i u njemu nema baš ničega negativnog. Osim toga, smijeh je i odlična tjelovježba kad imaš samo minutu i nemaš vremena za skok do teretane ili kratko protezanje u uredu.

7. Pojedi nešto masno i visokokalorično. Naruči pizzu, pohani sir, punomasni sladoled tijekom onih posebno loših dana. Pored sebe čuvaj teglicu maslaca od kikirikija s integralnim krekerima za hitne slučajeve. Ali nemoj pretjerivati, zadnje što u takvom trenutku želiš su želučane tegobe.

8. Nazovi mamu. Samo zvuk maminog glasa ispire kortizol, hormon stresa. Ako ne možeš nazvati mamu ili misliš da će ti to prouzrokovati još veći stres, isti bi efekt trebao biti ostvariv i s glasom druge osobe koja vam je jako bliska.

9. Istegni se. Uzmi trenutak i protegni se. Tako će tvoje tijelo ispustiti endorfine i razne zdrave kemikalije koje će se suprotstaviti prevelikoj razini stresa. Dok se istežeš, fokusiraj se na produljivanje pojedinih mišića u tijelu što će ti također odvratiti misli od negativne situacije u kojoj se nalaziš.

10. Pomiriši miris koji voliš. Aromaterapija ima opuštajuć učinak jer je nos povezan s mozgom. Mamin parfem, dezodorans tvog dečka ili omiljena mirisna svijeća u uredu instantno će ti popraviti raspoloženje.

11. Opusti čeljust. Tvoja je čeljust ventil kroz koji ispuštaš energiju.

12. Napuni šalicu kavom ili čajem. Gutljaj tvog omiljenog toplog napitka u mozgu aktivira centar za nagrađivanje, te sprječava dehidraciju koja također može prouzrokovati stres. Osim toga, ovisnici o kofeinu šalicom će kave osjetiti trenutno olakšanje u onim najgorim trenucima.

13. Slušaj svoju omiljenu glazbu. Kad slušaš glazbu koju voliš, zbog nje se osjećaš dobro i ona te odvodi u onaj svijet gdje ne postoji negativa, stres i živciranje. Ako se pridržavaš bržih, veselijih pjesama, ta će glazba također poduprijeti ispuštanje dopamina i izmamiti ti osmijeh na lice.

14. Nekome pošalji poruku zahvale. Teško je natjerati se da budeš sretan, ali možeš odabrati hoćeš li biti zahvalan, a to će te istog trenutka navesti na bolje raspoloženje. Zahvali se partneru što ti je jutros napravio kavu ili frendici s kojom si prošlog vikenda bila u klubu.

15. Promijeni sliku na zaslonu u nešto zeleno. Posljednja istraživanja potvrđuju kako ne moramo biti okruženi zelenilom da bi profitirali od moći prirode da nam trenutno uljepša raspoloženje. Ako si vezana za radni stol i nemaš vremena prošetati parkom, opusti se uz sliku zelenila i pusti da ti tijelom prožima pozitivna vibra.

Izvor: cosmopolitan.hr