10 stvari koje odmah trebate izbaciti iz kupaonice

kupatilo, stvari, kupaonica, stvari, bakterije, kupaonica, stvari, izbaciti

1. Stara šminka

Olovke za oči, kutijice sa sjenilima ili aplikatori koje smo davno koristili ne zauzimaju tako puno mjesta u torbici sa šminkom, pa se i ne žurimo s bacanjem. No šminka s isteklim rokom trajanja ozbiljno je opasna. Može izazvati alergijske reakcije i infekcije ako primjerice koristite staru maskaru za oči ili sjenila i ruževe za usne.

2. Stari ručnici

Probajte ovom metodom: 'Biste li ih ponudili gostima?' Ako je odgovor negativan, znači da su već izlizani ili s mrljama kojih se ne možete riješiti pa je vrijeme da ih bacite. Uostalom, stari ručnici idealni su za pranje podova ili brisanje prašine pa ih još nekako možete iskoristiti.

3. Stari lijekovi

Imate li malu djecu u kući, ovo je vrlo ozbiljan posao koji morate redovno raditi. Klinci su jako snalažljivi pa će se nekako popeti do najviše police kada to najmanje budete očekivali, a stare ćete lijekove odvojiti doslovno za minutu i riješiti problem.

Dok šminku možete baciti u smeće, lijekove ipak treba odnijeti u ljekarnu pa će ih tamo dalje zbrinuti. Prije nego idući put određeni lijek stavite u kupaonski ormarić, provjerite kojoj temperaturi smije biti izložen. U kupaonici je vlažno i često toplije nego u drugim sobama pa nakon otvaranja lijek treba čuvati u hladnjaku.

4. Zamijenite staru četkicu

Nova četkica za zube nije prva na listi prioriteta kada imate sto drugih stvari koje treba obaviti ili kupiti, no poželjno ih je zamijeniti svaka tri mjeseca.

5. Lijepe stvari koje ničemu ne služe

Svi se ponekad malo zanesemo pa kupimo kakav ukras, mirisne sapune ili set koji ćemo koristiti pa na kraju sakuplja prašinu. Jednostavno otvorite sve ladice, pregledajte police i kadu pa odmah bacite sve sitnice koje ničemu ne služe. Manje prašine, manje prljavštine i manje čišćenja.

6. Dječje igračke

Klinci se obožavaju kupati, a još više vole igračke kojima mogu pošteno zalijevati pod u kupaonici. I sve im to treba dozvoliti jer jednom su mali, a pod se lako obriše onim starim ručnicima. Ali ako igračke stoje nagomilane u nekom kutu, vrijeme je da ih se riješite. Kako su obično na rubu kade i mokre, riskirate pojavu gljivica i plijesni.

7. Spužva za kupanje

Bilo da je morska, bilo kakva druga, uvijek ima istu namjenu - otkloniti nakupljene mrtve stanice kože. Kada je tako sagledate, jasno je da se jako dobro mora ispirati, pa čak i dobro oprati. One nisu tako bezazlene ako znamo da trljanjem uzrokuju sitne posjekotine na koži i mogu prenijeti gljivice i plijesan ako ne pazimo na njih između korištenja.

Izvor: tportal.hr