10 stvari koje nikako ne smijete nositi na putovanje

zrakoplov, nesreća, zanimljivosti
Koliko god se puta zaputimo na neki put uvijek ćemo biti u stanju ponijeti nešto zaista beskorisno I dok smo se već navikli ne nositi fen, papuče i kućni ogrtač, neke stvari i dalje vučemo sa sobom bez obzira što bismo trebali znati bolje

1. Knjige koje će vam pomoći da ubijete vrijeme


Jedna knjiga koju upravo čitate bi bila razumljiva, ali čemu pakirati literaturu za cijelo putovanje? Trebaju li vam baš na putu i zadnja uspješnica Davora Domazeta Loše, treća knjiga Sumrak sage (ok, Pomrčina, dobro) na kojoj ste zapeli, ali ste je odlučni pročitati i onaj duhoviti roman Ante Tomića za koji su vam svi rekli da ga morate uzeti sa sobom, jer baš paše na plaži? Ponesite jednu knjigu, a knjige danas možete kupiti na svakom koraku, gdje god idete.

2. Debela jakna za one stvarno hladne noći


I evo kako ste ispunili pola svoje putne torbe. Ljeto, očigledno, nije vrijeme za pakiranje jakne s perjem, ali moguće je da netko ni tada neće moći odoljeti porivu da spakira sve i svašta za sve i svakakve situacije. Moguće je da ste se odlučili za put u hladnije krajeve i/li planinu pa će vam jakna i trebati. No, uzmite jednu tanju nepromočivu vjetrovku, ona će vam ionako uvijek trebati. Ispod samo nabacite nekoliko slojeva odjeće i bit će vam toplo gdje vam treba biti.

3. Jedan par udobnih traperica za sve situacije i sve prilike


Nema ničeg neudobnijeg od traperica kada ste na putu koliko vam to god bilo teško priznati. Navucite jedan par po ovoj vrućini i skuhat će vam se sve što nosite u njima. Par laganih platnenih hlača će vam biti idealan komad odjeće, naučit ćete ih cijeniti kada shvatite koliko ih je lako oprati i osušiti. Bez brige, koristit će vam i za izlaske, iako, nitko vas neće čudno gledati ako u klub uđete u kratkim hlačama. Formalne prilike izbjegavajte iz principa, na putovanju ste.

4. Samo mislite da donjeg rublja nikada ne možete imati dovoljno


To se događa kada putujete na duže vrijeme, tipa dva tjedna ili tako nekako. I što onda napravite? Spakirate gaća, čarapa i ostaloga za ista ta dva tjedna. Tu se mogu naći vaše omiljene bokserice s medvjedićima, one posebne tange ili par all-purpose pamučnih koje bi rado obukla i vaša baka. Svejedno, ne trebate ništa od toga, uzmite jedne koje nosite na sebi, jedne koje ste baš oprali i koje se suše i jedne u rezervi. Čarape, ako ih baš morate nositi, e, to vrijedi i za njih.

5. Niste valjda ponijeli sapun?


Ako recimo odsjedate u hotelu, sigurno ćete dobiti sapun. Čak ćete ga možete dobiti i u svakom zimmer freiu. Ako kampirate negdje, uvijek ga možete kupiti na licu mjesta i na odlasku pokloniti pobratimu kamperu. A ako kampirate na divlje, onda vas sigurno nije briga jeste li čisti ili ne, vi ste jedno s prirodom, što vam ona daje, živite od toga. Ili ste došli tulumariti i onda vas tek nije briga za sapun.

6. Električni brijač. Ili četkicu za zube. Ili bilo što na baterije što treba punjač


Ozbiljno, električna četkica za zube? Što je sljedeće, električna čačkalica? Oh, oprostite, i to postoji. Obrijati ćete se lako naučiti žiletom, a obična četkica za zube je ista kao električna samo je rukom morate pomicati lijevo-desno i gore-dolje. Stvarno ne trebate tu hrpu električnih naprava, a pogotovo ne punjače za njih. Napomena proizvođačima električnih naprava među koje spadaju i mobiteli: Hoćete li već jednom, molimo vas, početi proizvoditi spomenute naprave tako da ih možemo spojiti na jedan, univerzalni punjač. Hvala.

7. Neseser sa svom potrebnom kozmetikom koja će vam sigurno trebati


Ako vam je neophodno, a ne radi se o skupom medicinskom proizvodu o kojem vam ovisi život, onda se sigurno radi o samo par stvarčica koje ćete spakirati u malu torbicu. Ako nešto i zaboravite, osnovne stvari možete po pristupačnim cijenama kupiti gdje god ste se zaputili. A zašto ne biste probali i neki novi proizvod? Ovo vrijedi za sve zemlje na svijetu, osim za, vjerojatno, dobar dio afričkih zemalja, zemalja Srednje Azije i neke pacifičke otoke na koje brod stiže jednom u tri mjeseca.

8. Prijenosni dvd player za duga putovanja


Koliko vam, je dugo putovanje? Dobro, vlakom i po Hrvatskoj može biti dugo. Stvarno? Od Zagreba do Osijeka za 4 i pol sata? Isto tako, bilo gdje da se zaputite vlakom trajat će dugo, tako da mislite da biste nečime mogli kratiti vrijeme. No, prijenosni će vam dvd player trebati samo na tom putu, a nakon toga ćete ga morati samo vući sa sobom. Jedino ako ga ne želite koristiti kada stignete pa da si pogledate koji filmić. Bolje razmislite i nađite neku drugu zanimaciju.

9. Još jedan par cipela, za svaki slučaj


Trebaju vam jedne tenisice za hodanje i par natikača kada ne hodate. Nema nikakve šanse da ćete koristiti išta više osim toga. Bilo kakva vrsta specijalnih ili finih komada obuće je trošenje vaše dragocjene energije i prostora za pakiranje. Primijetit ćete ponekad ljude s ruksacima na leđima s koje vise neki fora komadi cipela za penjanje ili trekking. Budite sigurni da ih je ta osoba na svojem putovanju iskoristila najviše jednom. I imajte sažaljenja prema njoj.

10. Osam sendviča sa tofuom, seitanom, zelenom salatom i krastavcima,....


... 2 boce vode od 1,5 litre, kutija vafla s pšeničnim sladom, kutija organskih štrudli s jabukom, dva makrokolačića, pakiranje kandiranih ananasa, dvije jabuke i dva soja drinka s okusom vanilije za putovanje od 6 sati. Niti Vlak u snijegu nije imao toliko hrane u sebi, a ta su jadna djeca morala preživjeti kroz snježnu mećavu.

Ivan Palijan/net.hr