10 stvari koje možete napraviti s vinom, osim da ga popijete

Vino
Nekima će se možda činiti potpuno čudno da rade s vinom bilo što drugo osim da ga popiju ili eventualno dodaju u jela. Međutim u trenucima kada vam nakon neke fešte ostane nekoliko otvorenih boca vina ili kada vam naprosto preostane jer ste se zaželjeli samo jedne čašice - čini se prava šteta baciti to svo vino (jer znamo da zapravo otvoreno vino i ne može baš dugo stajati), piše zena.hr.

Na svu sreću postoji mnogo mogućnosti kako iskoristiti vino koje je preostalo ili čak ono koje je predugo stajalo otvoreno i više nije dobro za piće ili kuhanje. Donosimo vam 10 opcija što učiniti s preostalim vinom...

1.Omekšati kožu

Antioksidansi po kojima je crveno vino poznato je jednako korisno i za vašu kožu. Iskoristite preostalo vino kao toner za kožu ili ga ulijte u kupku u kojoj ćete se namakati nekih posla sata. Možda nećete osjetiti onu finu vrtoglavicu kao kada ga popijete, ali ćete zato imati kožu glatku poput bebine.

2. Detaljno očistite povrće i voće

Ako vas je strah kemikalija kojima su prskani povrće i voće, onda je vino pravo rješenje. Ulijte vino u bočicu s raspršivačom, razrijedite ga s vodom i pošpricajte po voću i povrću prije pranja. Alkohol u vinu će ukloniti nečistoće i kemikalije puno bolje od vode. Ono može uništiti i ozbiljne bakterije kao što su E. Coli i salmonela.

3. Čišćenje

Preostalo vino je odlično za dezinficiranje kuhinje. Kombinacija alkohola i kiselosti može ukloniti mrlje i uništiti mikrobe bez grubih i štetnih kemikalija kao u standardnim sredstvima za čišćenje. Samo pazite s površinama od granita - jer im vino može naštetiti. Bijelo vino je odlično i za čišćenje prozora, ogledala i staklenih površina i predmeta.

4. Protiv mrlja

Znate onaj neugodan trenutak kada ste prolili čašu crvenog vina na novi bež tepih vaših prijatelja? To se dešava. No ne morate brinuti, spasit će vas bijelo vino. Prelijte mrlju s bijelim vinom i brzo upijte papirnatim ubrusima ili dobro upijajućom krpom.

5. Marinadom protiv raka

Možda vam se ne čini da je mariniranje mesa u vinu neko novo otkriće i vjerojatno ste to prije ili kasnije isprobali. No, jeste li znali da ako meso marinirate 6 sati u vinu možete spriječiti stvaranje kancerogenih stvari koje se javljaju prilikom pečenja ili grilanja, i to za 90 posto! Uz to meso će biti ukusnije i mekanije.

6. Napravite ocat

Umjesto kupovanja boce crvenog vinskog octa, možete ga sami napraviti od preostalog vina. Svako vino koje se ukiseli ionako postaje ocat. Još jedna dobra stvar je da jednom kad napravite svoj ocat, možete samo nastaviti dodavati staro vino - i tako stalno imati zalihu octa.

7. Za bojanje

Ako ste polili crno vino po bijeloj košulji znate da je gotovo nemoguće očistiti tu mrlju. Umjesto da se borite protiv njega, zašto ne biste to pretvorili u prednost? Crnim vinom možete obojati tkanine (pa i tu košulju iz koje ne možete očisiti mrlju), pa čak i uskršnja jaja. Mnoge boje prepune su kemikalija, a ako želite to izbjeći i prirodno obojati nešto u roskasto-crvenkastu boju - vino je savršeno rješenje.

8. Riješite se masnoća

Ako imate mrlje od masnoće na kolniku ispred kuće ili u garaži - polijte ih s malo bijelog vina. Kiselina i alkohol pomoći će ukloniti mrlju. Želite dodatan učinak? Dodajte i malo soda bikarbone.

9. Smrznite ga

Ukoliko vam je preostalo dosta vina, za koje znate da ga nećete koristiti u skorije vrijeme - ulijte ga u vrećice ili posudicu za stvaranje leda i smrznite. Kada vam bude potrebno malo vina za sos, umak ili marinadu - bit će vam uvijek dostupan. A ako odmah zamrznete vino ono će biti iskoristivo i za pića - kao savršen dodatak za punčeve, sangriju ili neki drugi koktel na bazi vina. Ove kockice će ohladiti piće bez da ga razrijede - odlična ideja!

10. Napravite žele

Preostalo vino može biti odlična baza za žele. Naprosto dodajte vode, pektin i voće - i imat ćete domaći voćni žele. Najbolje bi bilo koristiti vino koje je nedavno otvoreno.