10 sigurnih načina da izbjegnete bankrot

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds

Kako sačuvati svoje teško zarađene novce od brojnih prevaranata koji vrebaju i kako izbjeći da postanete njihov lak plijen možda ćete naučiti nakon što pročitate ove korisne preporuke.

Pametnakuna.hr građanima nudi deset savjeta kako da sačuvaju svoje novce od prevaranata.

1) Previše dobro da bi bilo istina

Malo je poslova koji vraćaju uloženo u kratkom roku uz veliku zaradu. Mnogi među njima nisu legalni. Zvuči li ponuda predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije.

2) Budite sumnjičavi i oprezni

Prijevare će često nalikovati legalnim poslovima kao jaje jajetu. Stoga podrobno preispitajte ponudu, do najmanjih pojedinosti. Budući da žele vaš novac, imate na to pravo. Što su vam manje voljni reći, to je vjerojatnije da imate posla s nečim mutnim.

3) Raspitajte se

Tko je osoba koja vam nudi poslovnu priliku iz snova? Kakva tvrtka, organizacija ili institucija stoji iza nje? Jesu li registrirani za djelatnost kojom se navodno bave? Imaju li odgovarajuće dozvole? Certifikate? Koliko dugo se time bave? Je li itko čuo za njih? Jesu li vezani uz skandale? Možda su pod istragom?

Nije važno je li riječ o osobi koju poznajete ili potpunom strancu. Koristite sve moguće kanale pri pribavljanju tih informacija, od interneta i novina preko upućenih rođaka i prijatelja do službenih institucija.

4) Ne budite pohlepni

Što god vam nudili, nemojte nikad smetnuti s uma da je to golub na grani. Vi držite vrapca u ruci (vaš novac ili neku drugu vrijednost). Je li golub doista vrijedan truda i rizika da ostanete i bez vrapca?

5) Ne donosite odluke na brzinu

Reći će vam da je to prilika kakvu se sreće jednom u životu, ali ju treba zgrabiti odmah. Ne morate. Važne odluke treba dobro promisliti i prespavati, naročito ako se odnose na financije. Ako nisu spremni pričekati, razmislite je to ono što vam treba, savjetuje Pametnakuna.hr.

6) Obrazujte se

Što više znate o tome u što vas pokušavaju uvući, to su manji izgledi da vas zeznu.

7) Ne padajte na prvi dojam

Naizgled skupa vanjština danas se može dobiti za razmjerno male pare. Ne dajte da vas zabljesnu dizajnerska odijela i bijesni auti. Zagrebite ispod površine.

8) Ne računajte na druge

Točnije, ne oslanjajte se samo na tuđe prosudbe. Koristite i vlastiti zdrav razum.

9) Ne zadužujte se

Prevare li vas, morat ćete vraćati i glavnicu i kamate. To je prilično dobar način da se na brzinu financijski upropastite.

10) Nikad sva jaja u istu košaru

Ako već ne možete odoljeti iskušenju upuštanja u sumnjivo ulaganje, onda bar nemojte u njega ulupati svu životnu ušteđevinu.

izvor: danas.hr