10 neočekivanih stvari koje se dogode vašem tijelu kada prestanete piti kavu

kava

Portal Reader's digesta složio je popis 10 neočekivanih stvari koje se dogode vašem tijelu kada prestanete piti kavu.

1. Možete izgubiti na težini

Istraživanje Sveučilišta Duke pokazalo je da je svakodnevna konzumacija kofeina u kavi, čaju ili drugim napitcima kod ispitanika povećala dnevne razine šećera za gotovo 10 posto. To znači veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. Odvikavanjem od kave možete izbaciti stotine kalorija iz svoje prehrane u samo jednom danu.

2. Možete dobiti na težini

Postoji i druga strana. Naime, kava može privremeno potisnuti vaš apetit, što znači da biste, kada biste je prestali piti, zamjenu mogli potražiti u raznim drugim namirnicama punima masti i šećera.

3. Možda ćete bolje spavati

Iako ćete se osjećati umornima dok se vaše tijelo navikava na manjak stimulansa, dugoročno biste mogli bolje spavati, posebno ako ste navikli piti kavu poslijepodne ili navečer. Jedno je istraživanje pokazalo da unos kofeina čak šest sati prije spavanja može poremetiti san.

4. Možda ćete imati češće glavobolje

Svaki ljubitelj kave upoznat je s glavoboljama nakon što ujutro ne popije svoju dozu. Prestankom pijenja kave, tijelu oduzimate adrenalin i dopamin, koji djeluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnima. Umjesto toga osjećat ćete utjecaj adenozina, hormona zaduženog za odmor i umor, koji uzrokuje promjene u mozgu koje pak dovode do glavobolja. Kako biste minimizirali bol, nemojte prestati piti kavu naglo, već postupno smanjujte unos.

5. Možda ćete se osjećati loše

Odvikavanje od kave može uzrokovati i depresiju, anksioznost, vrtoglavice, simptome slične onima gripe, nesanicu... Ali to neće trajati dugo. Tjelesni simptomi odlaze nakon samo dva dana, a ostale nuspojave nakon tjedan-dva.

6. Možda ćete imati zdraviji osmijeh

Kava je jako kisela, što loše utječe na zube. Prestanite je piti i imat ćete bjelje zube.

7. Možda ćete ostati bez antioksidansa

Kava ima i mnoge pozitivne posljedice za zdravlje, a mnogima je bogat izvor antioksidansa. Više istraživanja pokazalo je da kava smanjuje rizik od raznih bolesti, od raka dojke do Parkinsona. Ako je prestanete piti, svi ti benefiti, naravno, nestaju. Problema ne bi trebalo biti ako antioksidanse iz kave zamijenite onima iz čaja, voća i povrća.

8. Možda ćete se teže koncentrirati

Umor i razdražljivost dvije su nuspojave nepijenja kave, a oni pridonose i manjku koncentracije. Kao "protuotrov", probajte žvakaću gumu s okusom mentola, koja, pokazalo je jedno istraživanje, ubrzava reagiranje i povećava preciznost.

9. Možda ćete dobiti zatvor

Kofein potiče "prohodnost" u vašim crijevima, zbog čega ćete se osjećati malo zatvoreno nakon što izbacite kavu iz prehrane. Rješenje je hrana s mnogo vlakana, puno vode i redovito vježbanje.

10. Možda ćete se osjećati smirenijima

Kofein je stimulans koji prirodno podiže razine adrenalina i hormona stresa u vašem tijelu. Prestanite piti kavu i osjećat ćete se manje stresno i anksiozno.

Izvor: vecernji.hr