10 naj poklona koje nitko ne želi pod borom

pokloni, Božić, poklon, draga, majka, kćerka, poklon, pokloni, Božić, obitelj

Više se veselimo, naravno, osobnim poklonima, a manje generičkima, kupljenima usput, bez glave i smisla, piše tportal.hr. A evo kako to najčešće ispadne...

Mirisi za zahode
Činjenica je da su mirisi općenito korisni pokloni, ali nekako ne ostavlja dobar dojam kad se netko petlja u naše najintimnije trenutke, kao što je, primjerice, boravak na zahodu. Uostalom, zašto bi nam netko uopće poželio staviti mašnu na neku plastičnu špricalicu jasmina ili limuna?

Čarape s božićnim motivima
I čarape su koristan poklon, ali nakon što smo navršili 10 godina više nikoga ne oduševljava Rudolf, Djed Mraz ili okićeni bor na čarapama. Ionako ćemo ih vjerojatno obući taj jedan dan u godini jer teško da ćemo za ostale dane uspjeti pronaći kombinaciju koja odgovara crvenonosom sobu ili da ćemo ih po skrivečki nositi ispod odijela i ulaštenih cipela.

Beskorisne figurice
Ajde anđelčići, svjećice ili kuglice, te ćemo božićne poklone još moći izložiti tih desetak dana u godini, no neke potpuno beskorisne figurice koje samo skupljaju prašinu... Čemu? Jasno nam je da smo u nedostatku ideja i predblagdanskoj histeriji skloni kojekakvim suludim odlukama, no neke je bolje zadržati za sebe.

No name krema
Općenito, kreme su zeznut poklon. Ako izuzmemo one univerzalne za cijelo tijelo, nije lako nekome kupiti kremu za lice. Da ne ulazimo u dubiozne rasprave oko tipova i vrsta kože, dobi osobe za koju kupujemo i slično, svatko ima svojeg favorita. Zato, ako niste detaljno upoznati s navikama osobe kojoj kupujete, najbolje je ne truditi se jer tako odabrane kremice najčešće završe pod tuđim borom. Kao Kishonove čokoladice...

Kuhinjske krpe
Osim ako se ne radi o krpama protkanim skupocjenom svilom koje zapravo služe tome da ih objesite na zid umjesto slike, nemojte nekome pod bor stavljati kuhinjske krpe. Ne samo da je dosadno i svakodnevno, već i pomalo uvredljivo. Sigurno ćete naći bolji način da pokažete nekome da mislite na njega / nju.


Pulover s božićnim motivima
Vjerojatno najomraženiji puloveri na svijetu i u svakom kutku Zemlje su oni s Rudolfom, Djedom Mrazom ili jelkom preko cijelog prednjeg dijela. Zapravo ne možemo se odlučiti jesu li gori ti ili oni s malim jelenima s prednje i stražnje strane. Dakako, služe jedino tome da se malo crvenite na Badnju večer u novom pikavom ljubimcu. Dok ga do sljedeće godine ne pojedu moljci...

Knjige koje nikad nećemo pročitati
Knjiga je bez greške super poklon, bilo da je riječ o kuharici, ljubiću, nekom bestseleru, publicistici, posljednjem Nobelovcu... Za svakoga ima ponešto. Ali ako nikako ne znate kakvom štivu naginje osoba pod čiji se bor kanite zavući, onda radije nemojte ni pokušavati. Velika je razlika između kuharice i Barbierija, između povijesne knjige i Donne Woolfolk Cross, kao i između znanstvene literature i 'Zagonetki svijeta'. I da, knjige za samopomoć nisu univerzalno štivo!

Kičaste rame za fotke
Premda su posljednjih godina puno popularniji digitalni okviri za slike, ni tradicionalna verzija još nije izašla iz upotrebe. Svi više-manje imamo barem jednu fotografiju djeteta, roditelja, partnera, ludog tuluma, kao podsjetnik pokraj kreveta ili na nekom još izloženijem mjestu. No okviri za slike ukrašeni kojekakvim cvjetnim aranžmanima, životinjicama i koječime drugim što na trenutak možda doživimo kao duhovito, uklapa se u rijetko koji interijer. Možda u dućanu među drugim kičastim predmetima izgledaju zgodno, ali kad ih stavite u predviđeno okružje...

Kućanski aparati
Generalno, kućanski aparati nisu loša ideja, ali samo ako znate da osobi kojoj poklanjate nešto fali ili treba. Pogotovo pazite na rodbinske odnose. Primjerice, pokloni li svekrva snahi mikser za kolače, snaha bi mogla ovu gestu i krivo shvatiti.

Kičaste šalice s božićnim motivima
Možda smo trebali predmete s božićnim motivima navesti kao zasebnu kategoriju, ali što je tu je. Šalice će se uvijek koristiti, to je istina, bilo da su jednobojne, šarene, s golim ženama ili Rudolfom. No želite li stvarno nekome pod bor staviti poklon kojem će se više onako iz pristojnosti malo nasmijati, a zatim si pomisliti - pa dobro, zar nitko ovdje nema ni trunke kreativnosti?