Vlasti u Beogradu imat će ključnu ulogu u odluci o referendumu u BiH

...pozivajući se na izvore u Sarajevu bliske State Departmentu, te dodaje kako Beograd i dalje jedini u regiji ne reagira na uzavrelu polemiku izazvanu najavom premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o referendumu.

Izvori beogradskog lista kažu kako Amerika vjeruje da vlada u Beogradu može kontrolirati Dodika te još više svojim stajalištima utjecati na javno mnijenje građana RS.

U izjavi za "Blic", srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je da Srbija, kao jedan od potpisnika i jamaca ostaje privržena Daytonskom sporazumu, kao i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

"Nemamo namjeru miješati se u unutarnje prilike u BiH, ali ćemo poduprijeti sve ono o čemu se dogovore tri naroda i dva entiteta", naglašava Jeremić.

Premijer RS Dodik prošlog je četvrtka, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas", najavio da će datum referenduma o sudbini RS u BiH biti poznat krajem siječnja kad se u Banjoj Luci usvoji odgovarajući zakon te najavio referendumsko pitanje koje ne bi bilo usmjereno protiv Daytonskog sporazuma.

Pitanje na referendumu glasilo bi: "Podupirete li Daytonski sporazum i protivite li se njegovu kršenju", precizirao je Dodik te objasnio da će se time eliminirati svaki mogući prigovor da je to antidaytonski čin.

Tvrdnje da priprema referendum za odcjepljenje RS Dodik je odbacio rekavši da mogući referendum o odcjepljenju RS od BiH trenutačno nije na dnevnom redu, da će se vidjeti kako se razvija situacija i da je jednako moguće da se referendum ne održi kao što je moguće i njegovo raspisivanje.