Žrtve u Teskeri i pet ujaka majke osječkog gradonačelnika

teskara, Ljubuški

Iz 30-ak kuća 44 poginula, a njihov grijeh je jedino što su ljubili Boga i domovinu“, kazao je Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka, koji se obratio mnoštvu pokraj groblja Karamovine u Teskeri kod Ljubuškog u prigodi otvaranja spomen-obilježja žrtvama II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata ,govoreći u ime potomaka ratnih i poratnih žrtava. Osječki gradonačelnik je čestitao i Majčin dan, kazavši da je puno simbolike u tome što se spomen-obilježje otkriva upravo na taj dan, a uputivši i čestitke u povodu Dana Europe. Spomen-obilježje je simboličnim skidanjem zastora otkrio Ivan Bagarić, zastupnik u Hrvatsko saboru i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, kojem su se priključili predstavnici ostalih donatora u gradnji spomen-obilježja.

- Ako pođemo po našoj Hercegovini i po Bosni, po Hrvatskoj, čut ćemo slične priče. Nema mjesta gdje se ne ponavlja Teskera - kazao je Bagarić. Fra Miro Šego, gvardijan humački, naglasio je da spomen-obilježje „opominje i poziva na istinsko razmišljanje o snazi žrtve“. - Teskera je razmjerno broju stanovnika naselja s najviše žrtava u ljubuškoj općini - kazao je gvardijan koji je i blagoslovio spomen-obilježje, nakon čega je na groblju Karamovine započeo blagoslov polja. Idejni autor spomen-obilježja je Vinko Galić, iz Bijače, koji je darovao projekt.

Realizacija dvije godine

Od Ivana Zelića Toše, predsjednika Odbora za izgradnju, doznali smo da su radovi na realizaciji projekta trajali dvije godine. Sredstava su osigurali vlada RH, 70.000 kn, Općina Ljubuški, ŽZH, TZ ZHŽ-a, brojne tvrtke, pojedinci, te mještani. Veličinu žrtve naselja Teskera ponajbolje oslikava činjenica da je npr. Mate Zelić u II. svj. ratu izgubio pet sinova, koji su bili ujaci majke osječkog gradonačelnika Bubala, a stričevi predsjednika OO-a Ivana Zelića Toše.

Dušan Musa, VL; foto: Zoran Grizelj | Hardomilje.hr