Zastava s ljiljanima nije bosanskohercegovačka!

zastava BIH

Kasnije, Dejtonski sporazum je definirao drugačiju Bih i kazao da će se o znamenju i simbolima dogovoriti tri naroda i dva entiteta. Kako to nisu mogli entiteti i narodi, visoki predstavnik nam je nametnuo grb i zastavu, kao i većinu drugih normalnih rješenja.

Od tada zastava sa ljiljanima službeno prestaje biti simbol Bosne i Hercegovine, no Bošnjaci je se nisu htjeli odreći. Koristili su je i dalje kao zastavu bošnjačke komponente u vojsci Federacije, odnosno ratnu zastavu Armije RBiH, a Svjetski kongres Bošnjaka je 2012. godine bijelu zastavu s ljiljanima proglasio zastavom svih Bošnjaka u svijetu. Od tada ova zastava isključivo može biti simbol bošnjačkog naroda i svako njeno isticanje koje nema isključivo bošnjački znak može se tumačiti kao manifestacija nacionalizma i provokacija.

Jesu li toga svjesni navijači koji uz službenu zastavu Bosne i Hercegovine gotovo obavezno nose i ističu bijelu zastavu s ljiljanima? Je li ogromna većina navijača zaista tom zastavom demonstrira svoja nacionalistička osjećanja? Moguće i vjerovatno.

Ne shvaćam zašto je onda baš tim navijačima neshvatljivo što većina Srba i Hrvata reprezentacije Bosne i Hercegovine ne doživljava kao svoje. Računica je prosta, ti građani na temelju ikonografije državne selekcije percipiraju kao isključivo bošnjačke, jer nikada još nitko iz Nogometnog saveza, ili bilo kojeg drugog, nije se pobunio zbog isticanja zastava na utakmicama koje simboliziraju samo jedan od tri bosanskohercegovačka naroda.

Ja volim zastavu s ljiljanima, iako mi se nikad nije sviđala plahta na kojoj je štit s ljiljanima. Zastava nikad nije trebao biti takva, bijelo platno sasvim slučajno je odabrano, jer smo morali imati neku zastavu da objesimo ispred zgrade UN-a u New Yorku, a nismo se bili dogovorili čime da zamijenimo staru socijalističku crvenu zastavu. Volio sam tu bijelu zastavu baš kao što sada volim novu, plavo-žutu sa zvjezdicama. Volim to što simboliziraju, a ne to kako izgledaju i volio bih bilo kakav komad platna ako bi se po njemu prepoznavala moja domovina.

Isticanjem bijele zastave sa ljiljanima ne pokazujemo ljubav prema domovini, jer ona više nije njezin simbol. Naprotiv, isticanjem te zastave vrijeđamo domovinu, jer ne poštujemo njen zvaničan simbol i svjesno ili nesvjesno provociramo svoje sugrađane i zemljake koji tu zastavu ne prihvaćaju kao svoju, a na to imaju apsolutno pravo.

Svi navijači koji kupuju i nose bijele zastave sa ljiljanima rade protiv sporta i protiv svih naših državnih selekcija.

Zastava s ljiljanima, ma koliko nekom bila duboko u srcu, službeno je simbol samo bošnjačkog naroda, a nijedna naša reprezentacija ne bi smjela biti tako doživljena. Ljiljanima je mjesto na Ajvatovici, bošnjačkim teferičima, svadbama i drugim jednonacionalnim skupovima.

bosanskibrlog