Zagađenost zraka najveća okolišna prijetnja zdravlju na zapadnom Balkanu

ekološka svijest

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na Beogradskom sigurnosnom forumu izjavila je da je "zagađenost zraka najveća okolišna prijetnja zdravlju na zapadnom Balkanu, te da ga EU treba smatrati temeljnim pitanjem, jer zagađenost zraka ne poznaje granice".

- Šest gradova zapadnog Balkana nalazi se među 20 gradova sa najvišom stopom zagađenosti zraka na svijetu, a zagađenost zraka je ujedno i najveća okolišna prijetnja ljudskom zdravlju. Karcinom i tumor, najozbiljniji zdravstveni problemi u regiji, povezani su sa zagađenjem zraka. Ovo dosta govori o potrebi davanja prioriteta zdravlju građana prilikom razmatranja pitanja okoliša i odgovora na klimatske promjene - rekla je Bregu danas u Beogradu na panelu "Slika budućnosti: Zelen, razvijeniji zapadni Balkan" u okviru Beogradskog sigurnosnog foruma.

Navela je da okoliš i klimatske promjene nisu održivi u regiji. Podvlači da sada kada će se Europska unija baviti novim ‘zelenim dogovorom’ i u svjetlu razočaravajućih vijesti koje dolaze danas od Europskog vijeća, možda bi Europska unija životnu sredinu i klimu trebala smatrati temeljnim pitanjima politike proširenja, odnosno politike pristupanja, s obzirom da zagađenost zraka ne poznaje granice.

Dodala je da je program ekološke prihvatljivosti (‘zelena agenda’) globalni trend za kojim regija ne smije zaostajati.

Balkanski barometar za 2019. godinu, istraživanje koje provodi Vijeće za regionalnu suradnju, pokazuje da čak 84 posto građana regije klimatske promjene smatra problemom, dok 9 od 10 ispitanika smatra da je zagađenost problem u njihovoj zajednici. S druge strane, 59 posto privrednika reklo je da su spremni uložiti više u ekološki prihvatljiviju opremu.

Na panelu kojeg je vodila Sanja Nikolin iz Ženske platforme za razvoj Srbije 2014-2020. sudjelovali su i Blerta Cela, zamjenica regionalnog direktora Regionalnog ureda za Europu i Srednju Aziju Agencije Ujedinjenih nacija za žene, Julian Popov, suradnik Europske fondacije za klimu iz Brisela i Vlatka Matković, viši službenik za pitanja zdravlja i energetike u Alijansi za zdravlje i životnu sredinu iz Brisela.

Panelisti su nastojali sagledati koje su to stvarne, ali podcijenjene mogućnosti u regiji u koje se nedovoljno ulaže u smislu skladnog i održivog ekonomskog, društvenog i okolišnog razvoja regije zapadnog Balkana.