Za spas planete Zemlje sprema se štrajk na ulicama grada Mostara

spas planete zemlje, štrajk u mostaru

Planet Zemlja je u ekološkoj krizi i nalazimo se u razdoblju masovnog izumiranja razmjera većih nego u doba dinosaura. U ovom trenutku, temperatura Zemljine atmosfere je već 1°C viša od temperature prije industrijske revolucije i šansa da ostane ispod limita od 1.5°C odlučenog Pariškim sporazumom je vrlo mala. Predviđanja znanstvenika su da će se temperatura nastaviti povećavati do 3°C ako države na globalnoj razini ne smanje plinovi u atmosferi koji uzrokuju efekt staklenika.

Povodom ovih informacija, Dana 20. rujna 2019. godine neprofitna organizacija “Extinction rebellion” sprema štrajk na ulicama grada Mostara.

10. rujna 2019. godine, “Extinction rebellion” organizirao je događaj nazvan "banner drop" na lokaciji stari most u kojem je protok građana na lokaciji Stari most u razdoblju od 10 minuta bio zaustavljen u cilju podizanja svijesti građana.

U petak (20. rujna 2019. godine) na lokaciji "Španjolski trg" organizirani su globalni prosvjedi za klimu, gdje će sudionici imati priliku prosvjedovati, marširati ulicama grada, te realizirati tehniku prosvjedovanja zvanu "Die-in" u kojoj sudionici imitiraju mrtva tijela kako bi nagovijestili smrt planete zemlje.

"Tijekom prosvjeda, studenti i odrasli ljudi imat će priliku pobuniti se protiv vladinog zataškavanja informacija o temi promjene klime naše planete", poručuju organizatori.

Aktivisti diljem svijeta okupit će se zahtijevajući hitne mjere protiv klimatskih promjena, na lokaciji Španjolski trg, s početkom u 9:00 sati počinju lokalni prosvjedi

Satnica:

-09:00-10:00

okupljanje na Španjolskom trgu, izrada
transparenata, facepainting, oslikavanje
murala planete zemlje (plato iza
Gimnazije Mostar) i druge aktivnosti

-10:00-11:00

Marš ulicama grada Mostara.
Ruta kojom bi se kretali:
-Španjolski Trg, Mepasa, Carina, Fejićeva,
Stari Most, Bulevar i Španjolski Trg.

-11:00-11:30
Die in, demonstracija u kojoj će sudionici
pokreta ležati ispred Gimnazije Mostar
glumeći mrtva tijela, u cilju nagovještaja
što će se dogoditi s ljudskom rasom ako
ona nastavi istim putem

-13:30
debrief u cafe "vinyl" gdje će sudionici
ovog pokreta razgovarati, dijeliti svoja
mišljena te biti upoznati s budućim
akcijama ove organizacije.