Voda prijeti kućama i nasadima u dolini Neretve

Riječ je o najvećem vodostaju nakon velikih poplava, koje su u prije dvije godine pogodile desnu stranu grada Metkovića i dolinu Neretve, piše Slobodna Dalmacija.

Nasadi mandarina i poljoprivredne površine u nižim područjima u Neretvu, već su nekoliko dana pod vodom, a u opasnosti su i kuće sagrađene na nižim kotama.

Iako je razina rijeke još uvijek daleko ispod kritične razine, od 380 centimetra, kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava stanovnici u dolini Neretve pribojavaju se scenarija nedavnih poplava, koje su započele nakon višednevnih kiša, južine i otapanja snijega u gornjem toku Neretve.

Ako je vjerovati meteorolozima, obilne kiše mogle bi potrajati do kraja tjedna, što će svakako utjecati na porast vodostaja Neretve te na razinu zaobalnih voda. Padaline i južina će i dalje utjecati na vodostaj Neretve jer će biti otežano istjecanje rijeke u Jadran.

Ipak, osim od vremenskih (ne)prilika, stanje na obalama Neretve ovisi od količine ispuštene vode iz hidroakumulacija uzvodno od Mostara. Ukoliko ispuštanje vode bude u manjim količinama i pod nadzorom, manja je mogućnost plimnog vala u donjem Poneretvlju.