Više državljana BiH živi u dijaspori nego u domovini?

savez samostalnih sindikata, Međunarodni dan mladih, stopa nezaposlenosti, 12. kolovoza, BIH, odlazak, BIH, bh državljanin, odlazak, Hrvatska

Demograf iz Banje Luke Aleksandar Čavić tvrdi da Bosna i Hercegovina ima više stanovnika u dijaspori nego u samoj državi.

No, te je podatke teško i ozvaničiti jer danas nemamo prave podatke koliko nas je u domovini, a koliko je građana otišlo preko granice, što zbog rata, što trbuhom za kruhom.

Čavić kaže za Dnevni Avaz da bi se država trebala početi ozbiljno baviti usvajanjem mjera kako dugoročnije zadržati stanovništvo, te stvoriti optimalne uvjete za njihov povratak.

Također, treba napraviti i dubinsku analizu koliko je građana BiH od Popisa 2013. napustilo zemlju.

Val iseljavanja

Čavić ističe da je, prema, istina neslužbenim, podacima, RS, nakon Popisa napustilo između 150 i 200 tisuća stanovnika.

– Vjerujem da su podaci za Federaciju BiH još gori. Zabrinjava što se od rata do danas potcjenjivao utjecaj vanjskih migracija, a val iseljavanja sve je snažniji – kaže Čavić.

Ističe da se demografi oslanjaju na istraživanje nevladinih organizacija, te i podatke diplomatsko-konzularnih predstavništava zemalja u kojoj se najviše iseljavaju naši državljani.

– Treba računati da je mnogo Bosanaca i Hercegovaca otišlo iz zemlje u ratnom, te poratnom periodu, te njima dodati one koji su iseljavali 1960-ih i 1970-ih godina. Zbroj te tri kategorije sigurno je ogroman – kaže Čavić.Ništa bolja situacija nije u FBiH, tvrdi sugovornik Avaza.

– Veći je problem s Federacijom BiH, jer je i veći broj izbjeglih. I u FBiH imamo intenzivno iseljavanje u poslijeratnom periodu, ali i nakon popisa 2013. godine. Prema istraživanju, taj je broj značajno veći nego u RS – dodaje Čavić.

On ističe da službene institucije generalno precjenjuju broj rezidenata u BiH.

– Mi nemamo statistiku vanjskih migracija, ali ni uređene evidencije – ističe Čavić.

Prema posljednjim podacima ministarstva za ljudska prava i izbjeglice izvan BiH boravi dva milijuna ljudi, a prema posljednjem Popisu u BiH U BiH živi 3.531.159.

Podsjećamo, Popis je bio prije 6 godina.

Tri milijarde iz 54 države

Bh. dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu više od tri milijardi KM.

To su podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine, a predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH smatraju da je ta brojka dvostruko veća.